Geel geraspt jasje

Ken je de winkel waar ze citroenen verkopen?

Jazeker wel. Dat is de groentewinkel. Waar lang niet alles groen is. Nergens zijn zoveel spannende tinten zo vlakbij elkaar aan te treffen. De citroen zit er op de eerste rij. Hij heeft een mooie kleur meegekregen en doet daarmee erg zijn best om aandacht te krijgen. ,,Ik ben de geelste!'', roept de citroen, zonder zijn mond open te doen. ,,Ik ben de zuurste en de gezondste!''

Terecht. De citroen heeft gelijk. Citroenen zijn vooral zuur. Dat is de vitamine C. Maar in het jasje van de citroen, het dunne gele laagje schil, zit ook een zeer aangenaam parfum. Zonde om weg te gooien.

Daarom. Klont boter van vijftien gram smelten en daar twee eetlepel crème fraîche doorheen mengen. Geraspte schil van een halve citroen erbij en sap van diezelfde halve citroen. Nu nog een grote eetlepel vol verse, zo fijn mogelijk geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Nog wat zout en een beetje peper.

In Italië, waar ze geheel niet toevallig wel het beste citroenijs hebben, zijn ze gek met citroenen. Misschien is het daarom wel een Italiaans recept. Dat betekent dat je het rustig over de spaghetti of de tagliatelle kunt gieten. Maar laten we niet kinderachtig zijn: rijst mag ook.

Aardappel zelfs.