Filmbedrijf Geels is failliet

Het productiebedrijf First Floor Films is failliet. Daarmee is het filmbedrijf van producent Laurens Geels, bekend van successen als Abel, Flodder en Oscar-winnaar Karakter, volkomen ineengestort. Op 25 februari was Geels' andere productie-BV, First Floor Features, al failliet verklaard.

Dat blijkt uit het zogeheten verslag van bevindingen dat P. Schaink, de bewindvoerder van het sinds januari in surseance van betaling verkerende filmbedrijf, aan de rechtbank van Amsterdam heeft gestuurd. Volgens dit verslag zijn de vooruitzichten voor Geels' schuldeisers ,,op voorhand niet optimistisch'' en is er geen uitzicht op een continuering van een van de bedrijven.

Geels heeft geld van particuliere beleggers, dat was bestemd voor het maken van de films Views & Sounds en The Agent, gebruikt voor ,,het dichten van gaten'' die waren ontstaan bij eerdere producties. Via de fiscaal aantrekkelijke vorm van de commanditaire vennootschap (CV) was in 2002 zeven miljoen euro opgehaald bij particuliere beleggers. Van dat geld is volgens Geels ,,slechts circa de helft'' voor de voorbereidingen voor die films gebruikt.

De bewindvoerder schrijft dat hij geen aanwijzingen heeft dat Geels zich persoonlijk heeft verrijkt, maar hij kan dit ook niet uitsluiten. Hij merkt daarbij op dat ,,een belangrijk deel'' van het geld dat wél is besteed aan de voorbereidingen van die films, ,,richting aan Geels gelieerde vennootschappen'' is gegaan.

De reeds bestaande financiële problemen werden nijpend bij de productie van Resistance, een CV-film van 16 miljoen euro die in 2003 in première ging en flopte: de opbrengst is tot nog toe 1,5 miljoen euro. Om de financiering van Resistance rond te krijgen verzocht Geels ,,een of meer medebestuurders'' van de beherend vennoot van de CV – waarin de banken Van Lanschot, Van der Hoop en Staal zaten – om 3 miljoen euro naar First Floor Features over te maken. Dat geld stond op een geblokkeerde rekening bij ABN Amro en was bedoeld als garantie voor de minimale verkoopopbrengst van de film, waarmee het risico voor de participanten zou worden afgedekt. Volgens Schaink zoekt ABN Amro nog uit of die transactie wel mocht.

    • Bas Blokker
    • Karel Berkhout