Ergernis Van der Knaap rond schietincident

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap heeft gisteren bij de terugkeer van 160 mariniers op de Braam van Houckgeestkazerne in Doorn het debat over het schietincident rond sergeant-majoor Erik O. scherp bekritiseerd. Volgens Van der Knaap wisten ,,politici, deskundigen, de spreekwoordelijke stuurlui, journalisten'' vaak niet waar ze het over hadden.

Van der Knaap merkte op dat ,,iedereen'' de afgelopen weken ,,een mening'' had over het schietincident op 27 december, waarbij een Iraakse plunderaar het leven liet. ,,Opvallend'' daarbij was, aldus Van der Knaap, ,,dat velen die zich in de discussie mengden, nog nooit hadden gehoord van een geweldsinstructie, laat staan wat daarin staat.'' De staatssecretaris prees de mariniers. ,,U bent daar bewonderenswaardig professioneel mee omgegaan.''

De commandant van de teruggekeerde mariniers, overste Richard Oppelaar, zei dat de arrestatie en repatriëring van Erik O. ,,een enorme bevreemding teweeg hadden gebracht'' onder zijn manschappen. ,,Niemand houdt er rekening mee dat je wordt gearresteerd en op zo'n manier afgevoerd. Het was een onplezierige gebeurtenis en een triest persoonlijk drama.''

De mariniers maakten de afgelopen vier maanden deel uit van het tweede detachement van ruim 1.100 militairen dat in Irak deel heeft genomen aan de stabilisatiemacht SFIR. Met de terugkeer van de hoofdmacht van SFIR II komt er een einde aan de bijdrage van het Korps Mariniers. De missie is inmiddels overgenomen door militairen van de landmacht onder leiding van overste R. van Harskamp. Hofleverancier van het landmachtdetachement is de 41ste brigade uit het Duitse Seedorf.

Het kabinet moet binnenkort beslissen of de missie in Irak na juli wordt verlengd. Premier Balkenende liet tijdens het bezoek aan de Amerikaanse president Bush weten dat Nederland graag zou zien dat er een sterke rol komt voor de Verenigde Naties, nadat de bezettende machten VS en Groot-Brittannië de soevereiniteit eind juni hebben overgedragen aan de Irakezen. Tijdens een gesprek met zijn Amerikaanse collega Rumsfeld zei minister van Defensie Kamp dat hij een nieuwe VN-resolutie wenst voor de internationale troepenmacht, met een ,,beter mandaat''.