De koers van Taiwan

In de Taiwanese politiek is China nooit ver weg. Het democratische Taiwan, dat de facto onafhankelijk is, wordt slechts door 27 landen erkend. De wereld kan niet om China heen en dat accepteert de zelfstandige status van het eiland niet. Een overzicht van de verhoudingen tussen China en Taiwan:

1663 - Taiwan wordt Onder de Chinese keizer Kangxi ingenomen en onderdeel van het Qing-rijk.

1895 - China verliest Taiwan na de Chinees-Japanse oorlog aan Japan.

1945 - Taiwan wordt na de overgave van Japan weer deel van China.

1947 - Troepen van de Nationalistische Chinese regering onderdrukken een opstand op het eiland tegen de corruptie en de invloed van de Nationalisten.

1949 - Chiang Kai-shek, de leider van de Nationalisten, wordt na een jarenlange burgeroorlog verslagen door de communisten van Mao Zedong en vlucht met twee miljoen aanhangers naar Taiwan. Oprichting van de Volksrepubliek China. Chiang regeert het eiland met ijzeren vuist tot zijn dood in 1975.

1971 - Formele erkenning door de Verenigde Naties van de Volksrepubliek China. De Republiek China, de officiële naam van Taiwan, wordt uit de VN gezet.

1972 - Chiang Kai-shek wijst zijn zoon Chiang Ching-kuo aan als premier waarmee veel Taiwanezen vrezen voor een Chiang-dynastie. Begin van de ondergrondse beweging voor een onafhankelijk Taiwan.

1979 - De Verenigde Staten verruilen hun diplomatieke erkenning van Taipei voor Peking. Het Amerikaanse Congres neemt de Taiwan Relations Act aan dat Amerikaanse militaire hulp aan Taiwan garandeert wanneer het eiland wordt genoodzaakt zich te verdedigen.

1984 - Chiang Ching-kuo wordt `herkozen' en wijst de in Taiwan geboren Lee Teng-hui aan als zijn opvolger.

1986 - Chiang belooft politieke hervormingen. De eerste illegale oppositiepartij, de Democratische Progressieve Partij (DPP) ziet het daglicht.

1987 - Taiwan heft na bijna vier decennia zijn noodtoestand op.

1988 - Chiang overlijdt en Lee Teng-hui wordt president. Censuur wordt gedeeltelijk afgeschaft.

1992 - Taiwan houdt zijn eerste parlementsverkiezingen.

1994 - Taiwan staat nieuwe televisiestations toe.

1996 - Lee Teng-hui wordt de eerste direct gekozen president in de Chinese geschiedenis.

2000 - Met de verkiezing van DPP-er Chen Shui-bian worden de Nationalisten beroofd van vijf decennia van presidentschap.

20 maart 2004 - Taiwan kiest een nieuwe president en houdt het eerste referendum in de geschiedenis van het eiland.