Columnist Jan Raas: `krant moet ook vol'

Jan Raas is terug. De man die eind vorig jaar werd bedankt voor zijn diensten als manager van de wielerploeg van Rabobank, gaat columns schrijven voor de nieuwe sportbijlage van het Algemeen Dagblad. ,,Die moet ook vol'', zei een opgewekte Raas vanochtend telefonisch vanuit zijn woonplaats 's Heerenhoek.

Morgen verschijnt in het eerste nummer van Sportwereld het eerste stuk van zijn hand, een voorbeschouwing op Milaan-Sanremo, de voorjaarsklassieker die hij in 1977 in de Nederlandse kampioenstrui won.

,,Als er wat gebeurt en ik moet over Rabobank schrijven, dan zal ik dat wel melden'', antwoordt Raas op de vraag of hij het niet lastig vindt te schrijven over de ploeg die hij zelf heeft gevormd en waar hij uiteindelijk zijn congé kreeg.

De 51-jarige Raas is als AD-columnist de opvolger van oud-Raborenner Erik Breukink, die stopte met schrijven (en als co-commentator tijdens wielerwedstrijden bij de NOS-televisie) nadat hij begin dit jaar ploegleider werd bij Rabobank. Raas werd als manager opgevolgd door de man van wie Breukink de rol van ploegleider overnam, oud-renner Theo de Rooij.

Nadat Raas in januari nog wat zaken rond zijn vertrek bij Rabobank had afgewikkeld, had hij weinig meer om handen. ,,Ik ga 's avonds wat later naar bed en ik blijf 's ochtends wat langer liggen'', zegt hij over een van de veranderingen in zijn leven. Gelukkig dient het voorjaar zich nu aan. ,,Dan kan ik weer wat gaan fietsen.''