Beurskoersen zakken weer weg

Heel even leek het er vanochtend op dat de Europese beurzen de weg van herstel waren ingeslagen, maar aan het einde van de ochtend bleek dat ijdele hoop. De AEX-index in Amsterdam stond rond het middaguur weer op een verlies, van ruim 1 punt, ofwel 0,3 procent, op 335,79 punten.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam was daarmee de grootste verliezer door het wegzakkende optimisme op de Europese beurzen. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden nog wel plussen op de borden, al waren die nauwelijks overtuigend te noemen.

De beleggers lieten zich vooral leiden door de futures van de Amerikaanse beurzen. In de eerste Europese handel noteerden die nog hoger in de hoop dat de tweede man van het Al-Qaeda-netwerk zou worden opgepakt, maar bij het uitblijven van goed nieuws speculeerden beleggers toch weer op lagere openingen op Wall Street.

Alleen het Belgisch-Nederlandse Fortis wist zich goed te houden in de AEX. De bank en verzekeraar boekte een koerswinst van 0,9 procent op 17,80 euro, volgens een analist van Bank Oyens & Van Eeghen vooral als gevolg van vertrouwen in het concern. Diverse zakenbanken zijn positief over het aandeel, dat nog altijd is ondergewaardeerd in vergelijking met branchegenoten.

Onderaan stonden chipmaker ASML, supermarktconcern Ahold en handelshuis Buhrmann met dalingen van meer dan 2 procent. De koers van postconcern TPG daalde met 0,8 procent doordat het een hoger dan verwacht bedrag moet overmaken aan de Britse belastingdienst.

Ook Koninklijke Olie behoorde weer tot de verliezers. Het aandeel daalde bijna 0,4 procent tot 38,06 euro, nadat het gisteren al ruim 3 procent had moet prijsgeven in reactie op opnieuw slecht nieuws bracht over de energiereserves. Shell moest 250 miljoen vaten van de `bewezen' reserve afboeken.

Bij de lokale fondsen lagen USG en Euronext onder vuur na de publicatie van hun jaarcijfers. Vooral voor aandeelhouders van uitzendconcern USG waren de druiven zuur. Het aandeel duikelde 12 procent wegens de presentatie van een winstdaling van 40 procent. Ook de cijfers van beursbedrijf Euronext vielen tegen, gezien de koersdaling van 3,4 procent.

In de valutahandel bleef de euro overeind op een koers van 1,2365 dollar. Gisteren was de euro in Amsterdam gesloten op 1,2375 dollar.