Annan stuurt VN-team naar Irak voor hulp

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gisteren gezegd dat hij ,,zo snel mogelijk'' een team onder leiding van VN-gezant Brahimi terugstuurt naar Irak. Hij beantwoordde hiermee een Iraaks verzoek om hulp bij de organisatie van de politieke overgang en de verkiezingen in het land. Annan kreeg dit verzoek in een brief van de Iraakse regeringsraad. De VS dragen op 30 juni de macht over aan de Irakezen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, legde vandaag een verrassingsbezoek af aan Bagdad, dat samenviel met het eenjarig jubileum van de oorlog, tijdens zijn reis door Azië en het Midden-Oosten. Powell sprak onder anderen VS-bestuurder Paul Bremer. Twee Iraakse journalisten, een verslaggever en een cameraman, van het tv-station Al Arabiya, zijn omgekomen door kogels die gisteren werden afgevuurd door Amerikaanse soldaten bij een controlepunt in Bagdad. Al Arabiya, dat een onderzoek eist, spreekt van een ,,verschrikkelijke misdaad'' en de Iraakse regeringsraad van ,,duidelijke agressie''.