Almodóvar bevrijd én in beklaagdenbank

De Spaanse conservatieve regering gaat filmmaker Pedro Almodóvar (bekend van onder andere de film Habla con Ella) aanklagen wegens smaad.

Oscar-winnaar Almodóvar hield dinsdag tijdens een perspremière van zijn nieuwste film La mala educación een toespraak waarin hij een nederlaag van de conservatieve Partido Popular een ,,bevrijdend'' moment noemde. ,,Het is alleen jammer dat wij zo'n hoge prijs in bloed hebben moeten betalen voor de afstraffing van de regering-Aznar en de terugkeer naar de democratie,'' zei de filmmaker. Hij verwees naar een gerucht dat op internet circuleerde. Volgens het gerucht zou de regering de Spaanse koning de avond voor de verkiezingen hebben gevraagd de verkiezingen uit te stellen in verband met de aanslagen. De koning zou hebben geweigerd.

,,We moeten iets verschrikkelijks begrijpen'', zei Almodóvar dinsdag tegen journalisten. ,,De PP wilde zaterdag om middernacht een staatsgreep plegen. Ik wil niet beleefd of voorzichtig zijn. Ik probeer niet met stenen te gooien, maar je moet inzien dat dit is hoe de PP opereerde.''

De Partido Popular ontkent, net als alle andere politieke partijen, het gerucht. Mariano Rajoy, partijleider van de PP, noemde het ,,een kolossale leugen'' en voegde eraan toe: ,,Er zijn mensen die moeten uitkijken wat ze zeggen en meer patriottisch zouden moeten zijn.'' In een persverklaring beschuldigt de PP de regisseur van ,,laster en smaad''.

Almodóvar liet in een reactie weten dat hij zelf nooit heeft gesproken over een staatsgreep, maar slechts sprak over geruchten op internet.

De regisseur is niet de enige met kritiek op de vertrekkende Spaanse regering. Dertig bekende Spaanse cineasten, onder wie Iciar Bollain, Julio Medem en David Trueba, maakten samen de film Hay Motivo (Er is goede reden) uit protest tegen het beleid van premier Aznar en diens partij.