Aangifte Hirsi Ali

Tegen het Kamerlid Hirsi Ali (VVD) is bij de politie aangifte gedaan wegens verboden wapenbezit omdat zij in bezit was van pepperspray. Dat heeft Hirsi Ali bevestigd.

Het busje pepperspray, een soort traangas, is in beslag genomen. De politie Haaglanden geeft geen commentaar, aldus een woorvoerder. Hirsi Ali heeft naar eigen zeggen inmiddels vernomen dat zij niet gerechtelijk wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie in Den Haag was vanmorgen onbereikbaar. Volgens de wet is het dragen van pepperspray strafbaar en staat er een maximale straf op van 4.500 euro.

Dat Hirsi Ali pepperspray had, kwam aan het licht toen zij het middel onlangs testte in het Haagse restaurant Le Bistroquet. Tijdens een diner informeerde een tafelgenoot of het middel nog werkte, nadat Hirsi Ali vertelde het al enige jaren ongebruikt in haar tas te hebben. Het Kamerlid spoot daarop naar eigen zeggen ,,een heel klein beetje in een heel klein hoekje'' uit de bus. Daarop begonnen de overige gasten in het restaurant te hoesten, te tranen en verliet een deel het pand. Hirsi Ali bood daarna bij alle resterende gasten haar excuses aan. Zij heeft ,,ontzettende spijt'', zegt ze.

De aangifte is gedaan door veiligheidsagenten van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Hirsi Ali krijgt bewaking wegens doodsbedreiging. Volgens haar dateerde de pepperspray uit de periode dat zij nog niet beveiligd werd. ,,Het heeft sindsdien altijd in mijn tas gezeten en ik heb er nooit iets mee gedaan.'' De agenten hebben het busje in beslag genomen en Hirsi Ali er op gewezen dat het op de lijst verboden wapens staat.