Voorkeur Theater

Zuur

Theatergroep Carver heeft het patent op een lijzige vorm van ironie die, op verrassende wijze, even dramatisch is als ook triest. Met de voorstelling Zuur geven Leny Breederveld, Beppie Melissen, René van `t Hof en gastspeler Joop Admiraal een bijzondere voorstelling over vier personages, die hun dromen en verlangens richten op een afwezig echtpaar. In trage monologen, die onophoudelijk langs elkaar heen schuiven, creëren zij een desolaat beeld van vier mensen in een café. Beppie Melissen geeft een prachtige monoloog over de buurvrouw, altijd gekleed in het wit met een ,,kapsel als een schotelantenne'', die in dezelfde supermarkt boodschappen doet. Wat ze koopt zijn ,,voetnoten bij een bestaan dat geen bestaan'' is. Op klassieke wijze varieert Carver op het thema van de vreemdeling die alleen door haar aanwezigheid de fantasie prikkelt. Praat over een afwezige en iedereen richt zich op hem. Alle dromen, geheime verlangens, duistere drijfveren worden op de afwezige geprojecteerd. Aan het slot trekt Joop Admiraal met stil spel alle aandacht. Hij toont de vloekend knalgele binnenzijde van zijn overjas, Zal hij wel of niet weggaan? De jas hangt als een nutteloos kledingstuk van zijn schouders. Mooier kan deze theatrale ballade van een treurig café niet uitgedrukt worden.

18-20 mrt Haarlem, Toneelschuur; 30 mrt Leeuwarden, De Harmonie; 1 april Amstelveen, Schouwburg. Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl

Met grote blijdschap

Kim van Kooten heeft een toneelbewerking van haar film Met grote blijdschap gemaakt, met meer dialogen, minder handeling en even spannend. Een man treft zijn vijftien jaar geleden verdwenen broer in een afgelegen huis in de Ardennen, waar hij met een vrouw een kluizenaarsleven leidt en een geheim verbergt. In de regie van Porgy Franssen wordt op het scherp van de snede gespeeld. De dialogen geven meer reden tot lachen dan de film.

Alkmaar, De Vest 19 maart. Rotterdam, Schouwburg 21 maart. Groningen, Stadsschouwburg 24 maart. Delft, De Veste 25 maart.

Jonghollandia

De jeugd van ZT Hollandia brengt een lichtvoetig en speels stuk dat ze Stad 1 noemen. Onderwerpen als parkeergarages, het plezier en de terreur van funshoppen, kunstwerken in de stad, Japanners die in Amsterdam kersvers uit het vliegtuig 's morgens om negen uur al naar het Van Gogh Museum draven, passeren de revue. Het spel is achteloos en onnadrukkelijk. De kern van de verhalen vormt de onechtheid van het stadsleven. In mei en juni volgt Stad 2.

19-20 maart Rotterdamse schouwburg. Inl 040-2333633 of www.jonghollandia.nl.

Ludmilla

Frans Strijards' Ludmilla, door het Nationale Toneel, gaat over een meisje dat lijdt aan synesthesie. Haar zintuigelijke waarnemingen lopen door elkaar; ze ziet geluiden en hoort kleuren. Omdat ze steeds verder wegzakt in haar stoornis, helpt een groep bekenden haar leven te reconstrueren. Nanette Edens (Ludmilla) toont een mooi scala aan draaien, schokken en verwrongen gelaatsuitdrukkingen, niet vrij van clichés, maar toch ontroerend.

19 maart Groningen, Kruithuis. 22, 23, 24 en 25 maart Amsterdam De Brakke Grond. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.