Voorkeur Muziek

Cesária Évora

De altijd blootsvoets zingende diva Cesária Évora van de Kaapverdische pop verliet haar geboortegrond pas na haar veertigste, en geldt nu als een van de supersterren van de wereldmuziek. Het Portugees koloniaal verleden van Kaapverdië klinkt door in haar fado-getinte volksmuziek met Afrikaanse ritmes. En altijd is er die snik in haar stem te horen.

22 maart De Doelen, Rotterdam,

23 maart Martinihal, Groningen,

24 en 26 maart Concertgebouw,

Amsterdam.

Ives

De zeer diverse liedkunst van de Amerikaanse componist Charles Ives staat centraal in Muziekcentrum De IJsbreker. Mezzosopraan Marion van den Akker, violist Jan Erik van Regteren Altena, bariton Quirijn de Lang en pianist/initiatiefnemer René Eckhardt voeren 24 van Ives' `songs' uit. De songs, een keuze uit de totaal 150 liederen die Ives componeerde in een periode van veertig jaar, worden afgewisseld met delen uit Ives' Eerste en Tweede pianosonate.

Ives op 20 maart 20u30, De IJsbreker, Amsterdam res 020-6939093.

Klinghoffer

Na een concertante Nederlandse première in 2001 komen het Onafhankelijk Toneel en het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een geënscèneerde voorstelling van The Death of Klinghoffer van de Amerikaanse componist John Adams. De opera gaat over de moord op Leon Klinghoffer, een Amerikaanse jood, die met zijn rolstoel in de Middelandse Zee werd gegooid bij een PLO-kaping van het schip Achille Lauro in 1985. De voorstelling is onderdeel van een John Adams-festival in Rotterdam.

24, 26, 28, 30 mrt; 1, 3 apr. Nieuwe Luxor Theater R'dam. 010-4843333.