Voorkeur Film

The Runaway Jury

Grisham-verfilming knaagt aan de fundamenten van het Amerikaanse rechtssysteem. In een rechtszaak tegen de wapenindustrie probeert de ene advocaat de jury te manipuleren en de andere aan te tonen dat de jury gemanipuleerd is. Hollywoodveteranen Dustin Hoffman en Gene Hackman spelen voor het eerst samen, maar dus vooral tegen elkaar, overigens slechts in één gezamenlijke scène. Ouderwets pessimistisch-kritische Hollywoodfilm à la All the President's Men.

Regie: Gary Fleder. Met: Dustin Hoffman, Gene Hackman, e.a. In meer dan 30 bioscopen.

Elephant

Imposante en open verfilming van het drama op Columbine Highschool, waar twee schooljongens op een kwade dag hun medeleerlingen en leraren doodschoten. De Amerikaanse regisseur Gus van Sant, die altijd met één been in de mainstream en één been in de onafhankelijke films schijnt te blijven staan, neemt ruim de tijd om die ene schooldag te tonen die alleen in zijn afloop afwijkt van alle andere schooldagen.

Regie: Gus van Sant. Met Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell, Jordan Taylor. In: 12 bioscopen.

Tigers on Tour

De drie winnaars van de Tiger Awards op het filmfestival Rotterdam gaan vanaf dit weekend op tournee langs 21 filmtheaters in Nederland. The Missing, van de jonge Taiwanees Lee Kang-sheng, een tamelijk huiveringwekkende film over een oma die haar kleinkind en een jongetje dat zijn opa zoekt. Summer in the Golden Valley, een sympathieke, maar niet altijd geslaagde rebellenfilm uit Sarajevo. En ten slotte Unterwegs, een quasi-diepzinnige roadmovie langs de Oostzee.

Tigers on Tour. Vanaf zaterdag 20 maart in Movie W, Wageningen, daarna naar 20 andere bioscopen.

Seven Samurai

Een van de grote Japanse klassiekers wordt opnieuw uitgebracht, in een versie die hier niet eerder te zien was. De film van Akira Kurosawa is een kwartier langer dan de `oude' drie uur. Een dorpje wordt geterroriseerd door een roversbende en zeven zwervende samoeraï werpen zich op als beschermers. Uitermate opwindende, soms vrolijke, soms ontroerende film. De belangrijkste rol in het origineel is voor Kurosawa's steracteur Toshiro Mifune.

Shichinin no samurai. Met: Takashi Shimura, Toshiro Mifune, Seiji Miyaguchi, Ko Kimura. In: Filmmuseum, Amsterdam; Lux, Nijmegen.

Spring summer fall winter and spring

Visueel overdonderde film van de Koreaan Kim-ki-Duk die vorig jaar al veel indruk maakte met The Isle. Spring summer fall winter and spring is soms even wreed als die film, maar altijd even mooi en afgewogen, meer geïnteresseerd in beschouwing dan in handeling, meer geneigd de roerloosheid van het geheel te zien dan de dynamiek van de details. In het verloop van de vijf seizoenen uit de titel voltooit Kim ki-Duk de kringloop van het leven van een man die we als jochie leren kennen op het drijvend eiland van een boeddhistische kluizenaar die zijn leermeester is. Man en jongen leven er innig maar liefdeloos en zodra een vrouw haar intrede doet op het eiland, is de inmiddels volwassen geworden jongen weerloos tegen de lust die hem bevangt. De krachten die hij daarmee losmaakt brengen hemzelf, zijn leermeester en het hele eiland aan de rand van de ondergang. Meester en leerling boeten beiden voor hun rol in dit drama. Maar de natuur is onaangedaan door alle drama's die zich tegen dit overweldigend decor afspelen en de kringloop vervolgt als vanzelf zijn weg. Het verhaal is een slang die ten slotte in zijn eigen staart bijt en we niet meer zien waar bek begint en staart eindigt.

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom). Regie Kim Ki-duk. Met: Young-min Kim, Yeo-jin Ha, Young-soo Oh, Jong-ho Kim. Vanaf zondag 21 maart in 14 bioscopen.