Voorkeur Amsterdam

THEATER

De Bonte Dinsdagavondtrein

In het nieuwe toneelstuk van Dick van den Heuvel voor amateurgroep Toetssteen wil theaterproducent Joop een musical maken over de Bonte Dinsdagavondtrein, het amusementsprogramma dat miljoenen luisteraars tussen 1935 en 1961 aan de radio kluisterde. Joop raakt verwikkeld in de geschiedenis van toen. Hij wordt er onderdeel van, en loopt met verbaasde ogen door het vertier van vroeger heen. Tussen de aanstekelijke liedjes en de komische sketches van ouderwetse snit, zijn veel goede grappen gestrooid. Zoals de running gag van de jonge schrijver, die tot ergernis van Joop telkens ter sprake brengt hoe het die artiesten tijdens de oorlog is vergaan. Vrijmoedig heeft Van den Heuvel de historie naar zijn hand gezet. Sommige figuren bestonden echt, zoals Snip & Snap, andere hadden kunnen bestaan. Begeleid door getoeter en gefiedel van een salonorkest, wervelen de spelers over het toneel.

T/m 27 mrt in De Engelenbak, Nes. Inl 020-6266866 of www.toetssteen.nl.

MUZIEK

Röschmann

De jonge Nederlandse bariton Mattijs van de Woerd presenteert in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw op dinsdag 23 maart een liedprogramma in samenwerking met de uitstekende Duitse sopraan Dorothea Röschman en pianist Graham Johnson.

Op het programma staan liederen en duetten van Schubert, Schumann, Mendelssohn, Wolf en Loewe.

Kleine Zaal Concertgebouw op 23 maart 20u15 res 020-6718345.

LEZINGEN

Iran Future

Tgv de oprichting van Iran Future is op 19 mrt (19u) onder de titel Iran. Een Land met Perspectief een avond met lezingen, informatie, discussie en debat. Felix Meritis, Keizersgracht 324. Inl 020-6231311 & www.felix.meritis.nl

Marjoleine de Vos, NRC Handelsblad, houdt 21 mrt (14u) een lezing getiteld `Tonijn-Carpaccio' over de verschillende culinaire aspecten van de antieke keuken. Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127. Inl 020-5252555 & www.uba.uva.nl/apm

EXPOSITIE

Anders Amsterdam

Op de expositie Anders Amsterdam is nieuw werk te zien van de fotografen Morad Bouchakour, Ting Chan en Sara Blokland. Daarnaast tonen zij hun keuze van foto's uit het Gemeentearchief die een beeld geven van allerlei nieuwkomers in Amsterdam in de twintigste eeuw.

`Anders Amsterdam' in Imagine Identity and Culture, Bijlmerplein 1006-1008, Amsterdam-Zuidoost. 20 maart t/m 22 mei di-za 11-17 u (do 11-21u). Inl 0204894866 of www.imagine IC.nl

MUZIEK

Charlotte Mutsaers

Schrijfster Charlotte Mutsaers stelde een concertprogramma samen in de serie De muzikale wereld van... In het programma staat het dier centraal. Mime, kinderliedjes, geluidenbeestjes en videoprojecties maken deel uit van het concert, waarop pianist Marius van Paassen, Marianne Kweksilber (zang) en het Calefax Rietkwintet zich buigen over muziek van Poulenc, Toek Numan e.a.

Concert op 25 maart 20u30 in de Rode Hoed res 020-6939093.