Vonk Wall Street slaat niet over

Risicomijdend gedrag heeft vanmorgen de grote Europese beurzen op verlies gezet. De graadmeters krompen door winstnemingen. De neergang van de indices was een tegenvaller. Analisten hadden voorbeurs gerekend op hogere standen na de winsten waarmee Wall Street de handel woensdag had afgerond. De Amerikaanse Dow Jonesindex ging gisteravond in New York nog omhoog met 1,14 procent tot 10.300,30 punten.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam slonk 0,7 procent. De beursbarometer noteerde 342,61 punten. Dat zijn 2,5 punten minder dan de slotstand van gisteren. Ook de indices van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs lieten een krimp zien van ruim 0,5 procent.

Van de 25 AEX-fondsen stond bijna driekwart in het rood. Akzo Nobel maakte de diepste duik met een verlies van 3,5 procent. Bij Ahold was de neergang iets minder. Het aandeel koerste op 6,95 euro waarmee het een verlies ten opzichte van gisteren noteerde van ruim 1,5 procent.

In Amsterdam waren beleggers bovendien niet gecharmeerd van de resultaten die Corus voorbeurs had gepresenteerd. Het fonds stond ruim 3 procent lager op 0,60 euro. Mede door de koersdaling van Corus kromp de index voor de middelgrote bedrijven met 0,2 procent. De Midkap-index kwam eind van de ochtend uit op 385,14 punten.

PinkRoccade kwam eveneens met cijfers. De verdubbeling van de winst die de automatiseerder in het afgelopen jaar schreef viel in goede aarde. Het fonds noteerde op de lokale markt een plus van ruim 4 procent. Daar deed ook voetbalclub Ajax goede zaken. Beleggers beloonden de behaalde 17,6 miljoen euro nettowinst met een koersstijging van ruim 2 procent.

Op de valutamarkten noteerde de euro 1,2265 dollar. Daarmee kwam de Europese munt weer op een hogere stand uit dan de 1,2195 dollar van gisteren.

De effectenbeurs in Tokio sloot de handel met bescheiden koerswinsten af. De Nikkei-index steeg 47,42 punten, ofwel 0,4 procent, tot 11.484,28.

De overige beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. In Hongkong ging de Hang Sengindex 1,2 procent omlaag. De belangrijkste beursgraadmeter in Australië zakte 0,2 procent. In Zuid-Korea was er wel een winstje (0,05 procent).