Thaise hulp voor opstandige zuiden

De Thaise regering heeft ingestemd met een hulppakket van meer dan 300 miljoen euro in het opstandige zuiden van het land. Met de toewijzing van het geld, dat is bestemd voor infrastructurele projecten, belastingvoordelen en leningen, erkent de Thaise regering de economische achterstand in het islamitische deel van het land.

In de drie zuidelijkste provincies kwam in januari de al decennia lang sluimerende ontevredenheid aan de oppervlakte tijdens een aanval van vermoedelijk moslimextremisten op een militaire wapenopslag. Daarbij kwamen vier militanten om het leven en werden honderden wapens gestolen.

De Thaise regering kondigde daarop de noodtoestand af in het gebied en heeft naar voorbeeld van Israël en Saoedi-Arabië de plannen versneld voor de bouw van een veiligheidshek langs de grens met Maleisië. Inmiddels zijn 59 militairen, politieagenten en ambtenaren bij het geweld om het leven gekomen.

Volgens de regering van premier Thaksin Shinawatra is het geweld vooral het gevolg van moslimextremisten die samenwerken met militanten uit de islamitische staten in het aangrenzende Maleisië. Maar Thailand-specialisten hebben er op gewezen dat de ongeveer zes miljoen Thaise moslims in het gebied zich al generaties lang ondergewaardeerd en over het hoofd gezien voelen. Zo voerden moslimseparatisten al in de jaren zeventig en tachtig beperkte strijd voor erkenning.

De Thaise regering zit duidelijk met het probleem in haar maag, en is in de loop der jaren strenger gaan optreden in het zuiden. Premier Thaksin wordt verweten dat onder zijn leiding het land is verhard en dat ver van de media een vuile oorlog wordt gevoerd tegen onwelgevallige groepen en individuen. Dit alles zou gebeuren ter voorkoming van de terugloop van de voor Thailand zo belangrijke toeristenindustrie.

Mensenrechtengroeperingen hebben er op gewezen dat sinds januari ten minste 102 Thaise moslims zijn verdwenen. En ook de verdwijning van de vooraanstaande strafrechtadvocaat Somchai Neelaphaichit, sinds begin deze maand, heeft veel kritiek geoogst. Somchai, zelf een moslim, had de verdediging op zich genomen van vier Thaise moslims die worden verdacht van de planning van aanslagen in opdracht van het islamitische terreurnetwerk Jema'ah Islamyah.

Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch creëert de Thaise regering door haar onvermogen mensen als Somchai te beschermen een ,,klimaat van angst''.