Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met de hoofdredacteur van de Arabische krant Al-Quds Al-Arabi die als eerste een brief ontving waarin de bomaanslag in Madrid werd opgeëist door een brigade die banden heeft met Al-Qaeda. Verder een reportage over hoe Nederland zich kan beschermen tegen ziekten uit het buitenland. Ned.1, 20.30-21.02.u.

Nova. Hele uitzending gewijd aan de vraag hoe we in Nederland het terrorisme moeten aanpakken. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De X-dossiers. Slot van een tweeluik over de verklaringen van vrouwen die onder de codenaam X in het onderzoek naar Dutroux verklaarden dat moord, kinderontvoering en misbruik niet nieuw waren. Ze werden voor gek verklaard en de dossiers werden gesloten. Ned.3, 21.15-22.00u.

Bel Babylon. Herhaling van de met een Duitse televisieprijs bekroond portret van drie computermedewerkers uit Duitsland, Engeland en Italië van een callcentrum in Amsterdam. In een grote kantoortuin lossen ze computerproblemen op voor bedrijven in de hele wereld. Ned.1, 22.57-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Na de diagnose. Gesprek over kinderen die keer op keer te horen krijgen dat de leukemie is teruggekomen. Bijna driekwart van kinderen met leukemie geneest, maar bij een kwart komt de leukemie terug. Ned.1, 21.48-22.30u.

Barend & Van Dorp. Onder meer gesprekken met de minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst en verslaggever Arnold Karskens in Bagdad. Marco Borsato treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

STILTE-UITZENDING

De wandeling. Stilte is schaars en steeds moeilijker in de natuur te vinden. Gedachten die kijkers op de website (dewandeling.kro.nl) over stilte hebben uitgesproken worden in beeld gebracht tijdens opnamen van stille plekjes. Morgen, Ned.1, 16.32-17.00u.

FILM

The Thomas Crown Affair (John McTiernan, 1999, VS). Overbodige remake van Norman Jewisons thriller uit 1968. Steve McQueen en Faye Dunaway moesten wijken voor Pierce Brosnan en Rene Russo als respectievelijk kunstdief en verzekeringsagente die iets van hem wil. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Les Grands Ducs (Patrice Leconte, 1996, Frankrijk). Jean-Pierre Marielle, Philippe Noiret en Jean Rochefort spelen drie aftandse Franse komieken die het in hun nadagem huns ondanks tot Broadway schoppen in kluchtig blijspel. TV5, 22.25-24.00u.

Two Much (Fernando Trueba, 1996, VS). Flauwe situatiekomedie met Antonio Banderas als louche kunsthandelaar die zich een alter ego construeert om behalve maffialiefje Melanie Griffith ook dier zus Daryl Hannah van dienst te kunnen zijn. Met Danny Aiello als dikke maffioso. Net5, 22.35-0.50u., met reclame.

.Tape (Richard Linklater, 2001, VS). Indringende verfilming door Linklater van toneelstuk van Stephen Berber speelt volledig in een motelkamer. Twee schoolvrienden zien er elkaar terug en voeren en verbaal duel over een vermeende verkrachting, destijds op school. Met Ethan Hawke, Uma Thurman. BBC2, 1.25-2.50u.

The Fury (Brian De Palma, 1978, VS). Overdreven thriller waarin De Palma zwelgt in gewelddadige speciale effecten. Met als excuus een doorzichtig plot waarin Kirk Douglas met hulp van telekinetisch begaafde Amy Irving zijn dito begaafde zoon uit de handen van boeven probeert te bevrijden. BBC1, 1.30-3.25u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van gitarist Harry Sacksioni in Lienden een gesprek met fotografe Anja de Jong die sinds 1992 aan het project Borderland werkt. Zij reist de wereld af om een visueel document te maken van `niemandslanden', overgangsgebieden tussen natuur en cultuur. In het tweede uur opnamen van The Eyesores, de band rondom accordeonist Alec K. Redfearn. 747AM, 21.02-23.00u.

Tijd voor twee. Uit de Stadsschouwburg in Amsterdam een gesprek met Philip Freriks over zijn boek Gare du Nord, waarmee hij in maart ook in het theater staat. Ook wordt nummer 1 van de top-25 van het meest gelezen Franse boek aller tijden bekendgemaakt. Morgen, Radio 2, 12.02-14.00u.

1 op de middag. Aandacht voor de wereld van spam (ongewenste e-mail) en providers. Verder vechten in Ede moslims al 17 jaar voor een grotere moskee en bestaat de Friese fietsenfabrikant Batavus 100 jaar. Morgen, Radio 1, 14.04-17.00u.