`Stage geen ervaring'

Daphne Maat (22), Oss

,,Ik heb een hbo-diploma op zak en ik ben werkloos. Ik had dat echt niet gedacht. Ik ben vorig jaar juli afgestudeerd. Ik heb de laboratoriumopleiding gedaan. Ik heb geen idee hoeveel sollicitatiebrieven ik heb verstuurd. Heel veel. Ik reageer op alle vacatures en stuur ook open sollicitaties. Ik sta ingeschreven bij uitzendbureaus. En bij het CWI. Die bieden dan een baan aan als tuinier. Dat doe ik niet. Ik wil wel een baan in mijn richting.

,,Het liefst zou ik in Oss of omgeving willen werken, maar ik reageer op alle banen voor laboranten. Ook als het in Leeuwarden is, of in Maastricht. Maar er is geen werk. En als er wel een vacature is, vragen ze ruime ervaring. Dan solliciteer ik ook, maar maak ik natuurlijk niet veel kans. Ik heb een jaar stage gelopen, maar dat telt niet mee als ervaring.

,,Ik zit hier maar een beetje bij mijn ouders thuis. Ik wil op mezelf, maar ik kan geen woning zoeken. Als ik dan straks toch een baan krijg, moet ik weer verhuizen. Ik kan mijn studieschuld niet af betalen. Ik heb wel wat vrijwilligersbaantjes, dat is ook best leuk. Maar ik wil gewoon werk. Ik heb het gevoel dat ik mijn tijd aan het verspillen ben.

,,Ik werk een dag per week bij de Albert Heijn, bij het brood. Meer uren kan niet, want ik ben te duur. Tijdens mijn studietijd was het een fijn studentenbaantje. Ik begon er samen met andere studenten. De meesten zijn afgestudeerd en werken er ook nog steeds. Niet alleen voor mij is het lastig om een baan te vinden.''