Serviër weer vast dag voor vrijlating

In opdracht van het landelijk parket heeft de nationale recherche gisteren de 41-jarige J. J. gearresteerd, die in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught verblijft. J., die in verband werd gebracht met de geplande moordaanslag op de Amsterdamse officier van justitie K. Plooy, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een poging tot invoer van twintig kilo heroïne vanuit Turkijë in 1998.

De Serviër J. zou morgen vrijkomen, omdat zijn straf er op zat. Hij werd in augustus 2002 door Bulgarije aan Nederland uitgeleverd. Dat gebeurde omdat hij werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse criminelen Klepper en Femer, en van het schieten op een Amsterdamse politieman in 1991.

J. werd alleen voor de schietpartij in 1991 veroordeeld. Duitsland heeft om zijn uitlevering gevraagd, maar J. blijft door zijn nieuwe arrestatie in Nederland. Een woordvoerder van het landelijk parket zegt dat de poging tot invoer van twintig kilo heroïne onderdeel zou zijn van een deal tussen J. en de Turks-Koerdische zakenman H. Baybasin. De laatste werd vorig jaar door het gerechtshof van Den Bosch veroordeeld tot levenslang wegens handel in harddrugs, en betrokkenheid bij moord en gijzeling, tijdens een zitting in de speciaal beveiligde rechtszaal in Amsterdam.

Advocaat J. Boone van J. noemt de nieuwe arrestatie ,,schandalig''. Hij zegt dat J. ,,totaal gecriminaliseerd'' is door het landelijk parket. ,,Mijn cliënt is in 2002 naar Nederland gehaald met een overkill – wapens, bewakers – waar je griezelig van werd. Het landelijk parket dacht ten onrechte dat hij was betrokken bij de liquidatie van Klepper en Femer. Ik heb vaker gevraagd: geef J. de kans zich te verweren.''

Boone zegt dat de verdenking van het landelijk parket dat J. banden had met Baybasin ,,heel mager'' is. ,,De verdenking is gebaseerd op een afgeluisterd telefoongesprek dat beiden zouden hebben gevoerd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), vertelt hij, onderzocht de stemmen. ,,Het NFI heeft gezegd dat het mogelijk is dat een van de stemmen van mijn cliënt was, maar dat hij ook van vele anderen kon zijn.'' J. wordt morgen in de EBI in Vught voorgeleid aan de rechter-commissaris.