Pinkroccade ziet dit jaar herstel in IT

Automatiseerder Pinkroccade is ,,voorzichtig'' optimistisch over dit jaar. Met name het onderhoud van automatiseringssystemen trekt volgens het bedrijf aan.

Dit heeft het Zoetermeerse bedrijf vandaag verklaard tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Pinkroccade heeft een moeilijk jaar achter de rug. Vorig jaar gaf het bedrijf een winstwaarschuwing na moeilijkheden met de Britse activiteiten. Dieptepunt van de misère was het opstappen van president-commissaris H. van der Wielen, voormalig bestuursvoorzitter van voedingsbedrijf Numico, nadat hij in het openbaar had verklaard dat het bedrijf wat hem betreft geen zelfstandige toekomst heeft.

Pinkroccade behaalde vorig jaar een winst van 12,3 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Daarentegen daalde de omzet van de onderneming met bijna 10 procent tot 739 miljoen euro. Oorzaak hiervan is volgens het bedrijf uitstel van automatiseringsprojecten en felle concurrentie. Hierdoor ontstaat druk op de tarieven.

De onderneming heeft het afgelopen jaar afscheid genomen van 700 werknemers, bijna 10 procent van het personeelsbestand. Dat leverde een kostenbesparing van 80 miljoen euro op. Verder zijn de bankschulden vrijwel geheel afgelost. De brutowinstmarge (ebita) kwam daardoor uit op 3,8 procent tegen 2,4 procent een jaar eerder.

Pinkroccade, dat in 1999 naar de beurs ging, heeft de afgelopen jaren een ambitieuze strategie zien mislukken. De onderneming wilde wereldwijd in drie tijdzones actief zijn om klanten 24 uur per dag te bedienen. Van die route is afscheid genomen nadat deze slecht van de grond kwam. Vervolgens richtte de onderneming zich op een tweede thuismarkt. In Engeland werd een automatiseerder overgenomen.

Ondertussen werden ook enkele overnames in Nederland gepleegd. Doel hiervan was om het bedrijf minder afhankelijk te laten zijn van overheidsopdrachten. Vooral ondernemingen met klanten in de industrie, zoals TAS, werden ingelijfd. Volgens de onderneming zijn de financiële gevolgen van het expansiebeleid inmiddels weggepoetst.

Pinkroccade verwacht dit jaar, behalve meer werk op het gebied van onderhoud, ook een toename van de detacheringsactiviteiten en projecten voor algehele nieuwe IT-systemen. De markt voor het uitbesteden van automatiseringsafdelingen trekt volgens Pink evenaans aan, maar de prijsconcurrentie bij dit soort orders noemt de onderneming ,,hevig''.