PGGM wil meer uitleg ING

Pensioenfonds PGGM is ontevreden met de uitleg van bank en verzekeraar ING over de nieuwe beloningsregeling voor de bestuurstop. Dat heeft een woordvoerder van PGGM, het pensioenfonds voor een miljoen werkers in zorg en welzijn, gisteren gezegd.

In 2002 was ING de grootste individuele aandelenbelegging van PGGM. Eind 2002 bezat PGGM voor 295 miljoen euro ING-aandelen. Vorig jaar was dat gestegen naar 356 miljoen euro. ,,Wij betreuren het dat ING niet helder is over de relatie tussen de prestaties en de beloning'', aldus de woordvoerder van PGGM. ,,Het gaat ons er niet om dat wij de hoogte van de beloning willen vaststellen, maar wij willen wel weten wat de criteria zijn voor de beloning.''

PGGM beheert beleggingen ter waarde van zo'n 50 miljard euro en mengde zich de afgelopen maanden ook in de discussie over de beloning van de nieuwe topman van Ahold en de gereduceerde olie- en gasreserves bij Koninklijke/Shell.

ING zorgde afgelopen week voor maatschappelijk en politiek rumoer met de publicatie van de beloning van de bestuurders in 2003, die gemiddeld 50 procent hoger uitvalt. Bestuursvoorzitter E. Kist verdiende, dankzij een bonus van 400.000 euro (2002: nul), 64 procent meer. Zijn totale beloning kwam op 1,16 miljoen euro.

De commissarissen van ING kondigden tevens aan dat zij het `loongebouw' voor de (sub)top van het bedrijf nog meer winst- en prestatie-afhankelijk willen maken. President-commissaris C. Herkströter van ING, voormalig topman van Koninklijke/Shell, ziet als ideale uitkomst een beloning die voor tweederde is gerelateerd aan financiële prestaties op een termijn van een tot drie jaar (inkomstengroei, kostenbeteugeling, winstgevende groei) en voor eenderde uit vast salaris bestaat.

PGGM klaagt ook over de manier waarop de kosten van de beloning voor de (sub)top in de resultaten worden verwerkt.