Ontnuchtering na debuut

In de documentaire Schrijver van beroep van Jan Louter, morgenavond bij de NPS, zitten van de zes gefilmde auteurs er drie die van de pen kunnen leven. De zes praten over hun ervaringen na hun debuut in 1999. Vier jaar geleden volgde Louter ruim veertig jonge schrijvers en maakte daar de film Debutanten '99 over. Dit in samenwerking met het Letterkundig Museum dat een archief met debuterende schrijvers is begonnen.

Louter en interviewster Jessica Swinkels hebben zich laten inspireren door de Britse serie 7 Up van cineast Michael Apted waarin deze om de zeven jaar de levens van veertien mensen volgt.

In de symphatieke en bijna ernstige documentaire worden de schrijvers ondervraagd over hun financiële positie, nazorg van de uitgeverij en de betekenis van de kritiek in krant en tijdschriften.

Veruit de meest kleurrijke figuur is Ayatollah Musa. Deze in Rotterdam geboren dichter en praktiserend moslim publiceerde in 1999 op 19-jarige leeftijd de bundel Taj Mahal. Nu blijkt hij zich met muurschilderingen en het ontwerpen van sandalen bezig te houden. Hoewel hij nog steeds schrijft en optreedt zit er op korte termijn geen nieuw boek in.

Evenmin zijn Lisa de Rooy en Rebecca Gomperts doorgebroken. Gomperts (abortusarts) debuteerde met Zeedrift. Zij haalde als activiste wel de pers met haar initiatief Women on Waves – met een boot naar Ierland en Polen om daar vrouwen op te halen voor een abortus op zee. Zij schreef nog wel een roman, maar die werd door haar uitgever afgewezen.

Lisa de Rooy, die met Door de ogen van mijn broer een droomdebuut maakte, is door de scheiding van haar man én een kind erbij niet meer aan schrijven toegekomen. Succes is er wel voor de Belgische schrijver Erwin Mortier, aan wie in de film veel aandacht wordt besteed. Zijn Marcel werd alom geprezen en er kwamen nog twee romans. Hoewel Pauline Slot na Zuiderkruis van het schrijven kan leven, is zij aangeslagen door de bikkelharde kritieken op haar tweede en derde roman. Ook dichteres Hagar Peeters kan van haar schrijverschap en optredens leven, zij het sober. Zij twijfelt om door te gaan. Haar generatiegenoten hebben gezin, huis en auto. Zij niet. En tot overmaat van ramp is ook nog haar relatie over.

Het uur van de wolf: Schrijver van beroep, NPS, morgen, Ned.3, 21.00-22.00u.

    • Markus Meulmeester