Om naar uit te kijken

OPERETTE

The Mikado De Nationale Reisopera brengt vanaf zaterdag 20 maart een nieuwe productie van The Mikado, de beroemdste operette van het duo Gilbert en Sullivan. The Mikado vertelt een absurdistisch verhaal rondom Nanki-Poo, zoon van de Mikado van Japan, die op zoek is naar het meisje Yum-Yum, maar zij is verloofd met de opperbeul. The Mikado is een satire op de Britse bureaucratie, en oogstte groot succes. Mark Shanahan dirigeert het Orkest van het Oosten en solisten onder wie Richard Angas (Mikado) en Michael Hart-Davis (Nanki-Poo). Regisseur is Gijs de Lange.

Tournee van 20/3 t/m 29/4. Inl www.reisopera.nl en 053-4878500.

THEATER

Romeo en Julia

Regisseuse Ola Mafaalani maakt bij Toneelgroep Amsterdam een schaduwrijke tangoversie van Shakespeare's tragedie van grote liefde en familievete. Haar versie is zwaar maar haar boodschap positief: liefde is sterker dan de dood. Romeo is Pierre Bokma, Julia is de danseres Christina Palha. Haar familie bestaat uit beroemde Argentijnse tangodansers: Los Hermanos Macaca, Ernesto Candal, Jorge Fatauros.

Première 21 mrt Stadsschouwburg A'dam. Tournee t/m 15 mei. Inl 020-531 8484 & www.toneelgroepamsterdam.nl

DANS

100 Jaar Balanchine

100 Jaar Balanchine. Who Cares? is de gewaagde aankondiging voor het programma van het Nationale Ballet rond de grote choreograaf George Balanchine (1904-1983). Voor het eerst wordt in Nederland diens swingende Who cares? (1970) opgevoerd, op muziek van Gershwin, waarin Balanchine zijn ervaring met Broadwayshows en Hollywoodfilms gebruikte. Daarnaast bevat het programma Theme and Varions (1947), zijn meest klassieke ballet, en Agon (1957), een abstract werk op muziek van Stravinsky.

Première vanavond Muziektheater Amsterdam. Aldaar t/m 4 apr. Inl 020-6255455 of www.het-ballet.nl

POP

Elbow

Progress report heet een van de nummers op de tweede cd Cast Of Thousands van Manchester-popgroep Elbow. Over het veelgeprezen debuut Asleep In The Back deden ze tien jaar, de opvolger is sneller onder de neuzen van zanger Guy Garvey en zijn mannen weggerukt, met gastoptredens van Doves en Alfie, het Londense Community Gospel Choir en het Glastonburyfestivalpubliek.

25 maart Paradiso, Amsterdam.

LITERATUUR

Treinlezen

Op de voorlaatste dag van de Boekenweek mag iedereen op vertoon van het boekenweekgeschenk Spitzen van Thomas Rosenboom met een railrunnerskaartje (2 euro) in de trein. Dit in het kader van de campagne `Tijd voor lezen' van de hoofdsponsor van de Boekenweek, de NS.

Zo. 21 maart. Inl www.tijdvoorlezen.nl en www.boekenweek.nl

BEELDENDE KUNST

Vergeet me niet!

Het maken van een fotoportret was na 1939, in de begintijd van de fotografie, nog een bijzondere ervaring. Hoe levensecht ze ook waren, toch vonden veel mensen zo'n zwart-wit portret wat kaal. Aan de hand van 140 negentiende eeuwse fotoportretten toont het van Goghmuseum vanaf volgende week vrijdag hoe ze werden opgetuigd met bloemen, sigarenbandjes en vlindervleugels of gevat in sieraden en kostbare lijsten.

Vergeet me niet! Fotografie en herinnering, 26 maart t/m 6 juni in Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. dag. 10-18 u (vr 10-22 u).