Monti schikt niet met Microsoft over marktpositie

Europees Commissaris Monti (Concurrentiebeleid) heeft geen schikking kunnen treffen met Microsoft over de te dominante marktpositie van de Amerikaanse softwaregigant. Monti zal daarom volgende week woensdag een voorstel voor een boete op tafel leggen, waar de voltallige Europese Commissie mee moet instemmen. Dat heeft Monti vanmiddag meegedeeld. Microsoft-topman Steve Balmer sprak de afgelopen twee dagen met Monti in een uiterste poging een veroordeling van de Europese Commissie te voorkomen. Volgens de Commissie maakt Microsoft zich schuldig aan misbruik van marktdominantie bij personal computers. Het gaat in het bijzonder om de koppeling van mediaplayersoftware aan het Windows-besturingssysteem waardoor concurrenten worden uitgeschakeld, en om de markt voor servers (zware computers in een kantoornetwerk). Monti zei dat het ,,onmogelijk'' was om met Microsoft een akkoord te bereiken dat een belangrijk ,,juridisch precedent'' zou scheppen. Zo'n juridisch precedent is volgens Monti belangrijk ,,als richtlijn voor het gedrag van zo'n belangrijke onderneming''.