Marco Borsato trots op zijn dvd

Marco Borsato presenteerde gisteravond feestelijk zijn nieuwe album dat alleen op dvd verschijnt. Bij alle dertien liedjes zit een filmpje. Een nieuwe trend.

De loper was paars, de sterren droegen stemmig zwart en lijn 9 moest wachten tot de menigte Tuschinski was binnengestroomd. Fotografen en tv-camera's stonden klaar voor Gullit en Estelle, Trijntje, de actrices uit GTST. Maar dit was geen gewone film-première. Dit was een wereldprimeur: een popmuzikant die zijn nieuwe muziek uitsluitend op dvd uitbrengt. Dertien liedjes gekoppeld aan dertien filmpjes. Zien heet de dvd en is het geesteskind van Marco Borsato.

Na afloop stond er dus niet één regisseur op het podium, maar vier: Dick Maas, Johan Nijenhuis, Matthijs van Heijningen jr. en Theo van Gogh. Zij hadden de filmpjes gemaakt die samen losjes een verhaal vertellen over een jonge schilderes die een relatie heeft met Borsato. De filmpjes zijn een soort verbeeldingen van wat zij `ziet'. Dat loopt uiteen van Marco als patserige gokker op Curaçao, die tot inkeer komt (Nijenhuis), een vrouw die zich dood eet van eenzaamheid (Van Gogh), de zanger als vrouwenmoordenaar met bijl (Maas) of een ontvoering van Borsato door twee breakdancende criminelen (Van Heijningen jr.).

De dvd-vorm heeft een opmerkelijk effect op het luisteren naar muziek. Je muzikale beleving wordt nadrukkelijker, door de concentratie die het beeld vraagt: vrijblijvendheid is er niet meer bij. De liedjes hebben rijke instrumentaties, met soms gospel-achtige koorzang en soulvolle blazers. Grote gevoelens (liefde, verlies) worden omgezet in vocale uitbarstingen, ingebed in wervelstormen van klank. Zoals we gewend zijn van Borsato – al lijken de creaties van songschrijver John Ewbank hier een overtreffende trap van overrompelend te hebben bereikt.

Na de voorstelling kregen de regisseurs en de songschrijvers van Borsato een oorkonde, want Zien is bij voorbaat al drie maal `platina', oftewel 240.000 keer besteld door de winkeliers. De zanger, in zwarte smoking en zwarte lakschoenen, sprak over zijn trots op dit `revolutionaire project': ,,We zijn onze tijd ver vooruit''. De zanger bedankte John Ewbank die hem vijftien jaar geleden zijn ,,muzikale identiteit'' had gegeven. Manager Paul Brinks noemde hij zijn ,,kompas'', waarna Borsato zich niet ,,goed kon houden''. Om zich vervolgens tot de fotografen voor het podium te wenden: ,,Kijk ze snel een plaatje maken!''.

Daarna verplaatst het gezelschap zich naar discotheek Escape op het Rembrandtsplein waar Borsato een kort optreden zal geven. Regisseur Theo van Gogh, als enige in overhemd met bretels, vertelt over de samenwerking met Borsato. Hoe Borsato zich had ingezet om het ,,enfant terrible'' van de Nederlandse filmwereld een aandeel in Zien te geven. Want het werk van Van Gogh is duidelijk rauwer en eigenzinniger dan dat van de andere regisseurs. ,,Marco wilde mij er per se bij hebben. Hij had een groot vertrouwen in me. Al schrok hij van de scripts, hij liet me mijn gang gaan. En uiteindelijk waren ze blij met me: ik ging als enige niet over het budget heen.'' Van Gogh voorspelt dat Borsato een nieuwe norm heeft gesteld; dat andere artiesten nu ook exclusieve dvd's zullen gaan maken. ,,Rene Froger wil straks natuurlijk ook. Maar in ben blij dat ik aan dit eerste project kon meewerken. In de toekomst zullen de budgetten alleen maar kleiner worden.''

Dan verschijnt Marco Borsato met een tienkoppige band op het podium. Ondanks de emoties en de tientallen interviews van de afgelopen dagen, klinkt zijn zang uitbundig. Songschrijver John Ewbank kijkt toe vanaf het balkon en krimpt in elkaar als het geluid gaat rondzingen en een bromtoon veroorzaakt. Ewbank vertelt dat de liedjes van Zien al klaar waren voor het idee van de dvd ontstond. ,,Het is duidelijk geen musical. De regisseurs moesten uitgaan van wat we al gemaakt hadden. Het kostte daardoor wel even moeite om er een geheel van te maken. Maar het is gelukt.'' Ondertussen zingt Borsato op het podium zijn nummer-één single van dit moment, Voorbij, samen met zangeres Do. Hij is nog steeds in smoking. Maar zijn jasje ligt in de hoek.

Cultureel Supplement: recensie en achtergrond

    • Hester Carvalho