Marc Bijl en Studio Sputnik bij winnaars

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2004 toegekend aan Marc Bijl, Nathalie Bruys en Bas Princen, architectencollectief Studio Sputnik en theatervormgever Sascha van Riel.

De Köhler Prijzen (5.000 euro) zijn bedoeld als aanmoediging voor jonge kunstenaars tot 35 jaar. De jury bestond uit Frédérique Bergholtz, Trudi Maan, Tracy Metz (voorzitter), Martijn van Nieuwenhuyzen en Michelle Provoost.

Marc Bijl (1973) exposeerde zijn installaties onder meer in het Van Abbemuseum. Uit zijn werk spreekt een sterke betrokkenheid bij de tegencultuur van punkers, anarchisten en krakers. Op de Documenta in Kassel spoot hij vorig jaar onuitgenodigd het woord `TERROR' op de zuilen van het Fridericianum. Volgens de jury is het echter niet zijn bedoeling de wereld te veranderen, maar wil hij de invloed van de media onderzoeken en via zijn kunst begrijpen. Kunst blijft voorop staan en de jury ziet in hem een klassieke beeldhouwer.

Nathalie Bruys (1975) specialiseerde zich in geluidskunst. Zij maakt muziek, radio, performances, installaties, maar ook video's, platen en cd's. Ze exposeerde op de Kunstvlaai, in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, De Appel en tijdens het Impakt Festival.

Bas Princen (1975) fotografeert ruimtes. In zijn nieuwste fotoserie 60/90, After Planning onderzocht hij de gevolgende van de rigide planning in Oost-Europa. Hij laat daarbij de tegenstellingen zien tussen de bouwwerken en de mensen die daar leven en er zelf dingen gaan bouwen. Hij werkt momenteel aan een boek over het Nederlandse landschap.

Sascha van Riel (1968) studeerde theatervormgeving en werkt onder meer voor Toneelgroep Amsterdam. In het seizoen 2002-2003 gaf zij de operaproductie Arianna vorm. Volgens de jury slaagt Van Riel er in om met minimale middelen het beeld van een voorstelling doeltreffend neer te zetten.

Het collectief Studio Sputnik uit Rotterdam zoekt sinds 1997 een manier om architectuur en stedenbouw te verbinden met de massacultuur. Sputnik bestaat uit Bert Karel Deuten (1970), Henk Bultstra (1971) en Jaakko van 't Spijker (1971). Ze werkten o.a. voor VROM, de provincie Noord-Holland en de Japanse architect Toyo Ito. In 2001 publiceerden Studio Sputnik het architectuurmanifest Snooze. Immersing architecture in mass culture.

De prijzen worden op 13 mei uitgereikt in Amsterdam.