LG.Philips steekt miljarden in lcd

LG.Philips LCD denkt de komende tien jaar 21 miljard dollar in nieuwe fabrieken en producten te investeren om aan de grote vraag naar lcd-schermen (voor onder meer tv's en computers) te voldoen. De grootste producent van lcd-schermen ter wereld steekt met deze plannen Samsung naar de kroon. Dit Koreaanse bedrijf kondigde eerder aan om, deels met Sony, bijna 17 miljard dollar in lcd te investeren.

LG.Philips LCD, een joint venture van het Koreaanse LG en Philips, steekt onder meer geld in een fabriek die lcd-schermen gaat produceren met een beelddiagonaal van meer dan 42 inches (ruim één meter). De fabriek moet vanaf 2006 operationeel zijn. Analisten verwachten dat dit jaar wereldwijd bijna 10 miljoen lcd-televisies worden verkocht, tegen vier miljoen vorig jaar. De aangekondigde investering moet de positie van LG.Philips als wereldmarktleider `bevestigen', stelt het bedrijf in een toelichting.

In de presentatie van de jaarcijfers gaf Philips al aan dat de vraag naar platte schermen groter is dan het aanbod. LG.Philips LCD zag het bedrijfsresultaat vorig jaar verviervoudigen tot 737 miljoen euro, op een omzet van 4 miljard. Het Nederlands-Koreaanse bedrijf, dat een marktaandeel bezit van ruim 21 procent, koestert al langer plannen om naar de beurs te gaan, maar bijzonderheden hierover zijn niet bekendgemaakt. Hoe de investeringen worden gefinancierd is onduidelijk.