`Lekker koken'

Melvin Angelista (22), Amsterdam

,,Ik heb een opleiding gedaan, daarmee kan je bij een bakker werken. Maar dat wil ik niet. Dat is echt zwaar werk, weet je. Ik heb stage gelopen bij een bakkerij. Daar moest ik zakken meel sjouwen. Toen heb ik mijn rug verdraaid. Ik moest heel vroeg beginnen en hele lange dagen maken. Echt niet gezond, man. Vrienden van mijn baas, die ook bakker waren, gingen allemaal vroeg dood aan gekke ziekten.

,,Toen kreeg ik een baantje op Schiphol in het magazijn. Dat was oké voor even, maar niet om je hele leven te doen. En ik had ook problemen met iemand van de leiding die me niet mocht. Maar een ander baantje vinden is niet makkelijk. Ik dacht: ik moet toch een diploma hebben. Dat is belangrijk voor je leven. Ik werk nu in het multi-cultureel eetcafé De Tulp. Nou ja, werk. Officieel is het geen werk, meer een soort stage. Het is een café waar werkloze jongeren léren werken. Het gaat van de gemeente uit. Ik sta in de keuken. Dat vind ik leuk. Ik hou van koken, en van lekker eten. Als je nieuw bent, begin je met sla wassen. Dan mag je voorgerechten maken en dan hoofdgerechten. Ik maak nu de hoofdgerechten. Ik ga één dag in de week naar school, naar de horecaopleiding.

,,Ik ken genoeg jongens van de straat, jongens die het verkeerde pad zijn opgegaan. Dan heb ik het slimmer aangepakt. Als ik mijn diploma heb, wil ik het liefst naar Curaçao om daar een zaak te openen. Dat is mijn droom.''