Lata Mangeshkar

Ze stond jarenlang in het Guinness Book of Records als de meest productieve zangeres aller tijden. Dat die eer eigenlijk toekwam aan haar zus Asha Bhosle doet weinig af aan het feit dat Lata Mangeshkar (1929) ongelooflijk actief was, met name als play back-zangeres voor de Indiase filmindustrie. Terwijl play-backen tegenwoordig wordt begrepen als bekken trekken bij bestaande liedjes, deed zij het omgekeerde: het `inzingen' voor de mimende bekjes van Bollywood.

Met soms maandenlang zes liedjes per dag legde zijn in een halve eeuw minstens 30.000 nummers vast. Die heeft de Rough Guide vast niet allemaal beluisterd maar desondanks geeft deze anthologie een aardig beeld van Mangeshkars stem – heel lieflijk, een beetje nasaal soms – maar ook van Bollywood, dat graag met de wereldmodes meeging, maar op gepaste afstand. Geen wonder dat deze cd van 80 minuten behalve pastorale Indiase landschappen en hunkerende hindoestaanse maagden ook beelden oproept van Weense strijkjes en Amerikaanse big bands. Opvallend is zo nu en dan het opduiken van een vibrafoon. Stond er in een studio in Bombay toevallig zo'n ding dat dan ook maar gebruikt moest worden?

Lata Mangeshkar: The Rough Guide to Bollywood Legends (RGNET 1132). Distr. Music & Words.

    • Frans van Leeuwen