Kritiek groeit op Spaans Irak-besluit

De kritiek op het besluit van de beoogde Spaanse premier om de Spaanse troepen mogelijk terug te trekken, groeit, met name in de Verenigde Staten.

José Luis Rodríguez Zapatero, wiens socialistische partij PSOE de onverwachte winnaar van de Spaanse parlementsverkiezingen van zondag was, kondigde aan de 1.300 Spaanse soldaten terug te trekken uit Irak wanneer de Verenigde Naties niet voor 1 juli een breder mandaat krijgen.

Na de Amerikaanse president Bush, heeft nu ook de Democratische presidentkandidaat John Kerry Zapatero verzocht zijn besluit te heroverwegen omdat dit ,,een boodschap is dat terroristen niet door hun terroristische daden kunnen winnen''. Diverse Amerikaanse Congresleden spraken eveneens hun ongenoegen uit over het plan van Zapatero.

In een brief die gisteren werd ontvangen door de Arabische krant Al-Hayat kondigen de Abu Hafs Al-Masri Brigades, die eerder deze week de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid van vorige week op zich namen, een staakt-het-vuren in Europa af totdat duidelijk wordt wat Zapatero's bedoelingen met `Irak' zijn. ,,We herhalen dit aan alle brigades die in Europese landen aanwezig zijn, stop alle operaties.''

De krant Al-Quds Al-Arabi zegt echter een verklaring van dezelfde groep te hebben gekregen waarin de Brigades, die zeggen banden te hebben met het terreurnetwerk Al-Qaeda, melden zich op te maken voor de volgende aanval. ,,Wiens beurt is het nu? Is het Japan, Amerika, Italië, Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië of Australië?'' In de verklaring wordt gewaarschuwd dat ,,de brigades van de dood voor uw deur staan''.

De Spaanse autoriteiten zeggen dat het onderzoek naar de aanslagen in zijn ,,beslissende fase'' is beland. Vanochtend zijn vijf mannen die zaterdag werden gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen, voorgeleid voor de rechter-commissaris. De zitting vond achter gesloten deuren plaats.

De politie arresteerde vanochtend nog eens vier Marokkanen en zoekt 16 andere verdachten voor hun mogelijke aandeel in de aanslagen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Marokko. Een deel van de verdachten zou ook betrokken zijn bij de aanslagen in Casablanca in mei 2003. Tot dusver werd vermoed dat de daders van deze aanslagen zichzelf toen hadden gedood. Terrorisme-expert zeggen nu te vermoeden dat de daders nog leven. Op gezag van Marokkaanse inlichtingendiensten meldt de krant El Periódico vandaag dat de militaire woordvoerder van Al-Qaeda in Europa zich mogelijk Amsterdam of Brussel bevindt