Koerd vlucht terug naar Nederland

De Koerdische Turk Sabri H. is naar Nederland gevlucht. Dat heeft zijn advocaat, Gerda Later, gisteren gezegd. H. vroeg eerder al asiel aan in Nederland, maar de IND achtte zijn verzoek ongegrond.

H. komt uit een politiek actieve Koerdische familie en werd naar eigen zeggen in Turkije wegens zijn banden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gevangengezet en gemarteld. Volgens de IND was er geen risico dat H. bij terugkeer naar Turkije in dat land vervolgd zou worden. Toen Nederland H. daarop uitzette, werd hij op het vliegveld van Istanbul echter direct gearresteerd en beschuldigd van hoogverraad. In de juridische procedure die advocaat Later vervolgens in Nederland aanspande, oordeelde de rechter dat de IND niet zorgvuldig genoeg naar het dossier van H. had gekeken en dat opnieuw moest doen. Nederland, aldus de rechter, moest de terugkeer van H. naar Nederland ,,faciliteren''.

Dat was uiterst moeilijk tijdens het proces in Turkije wegens `gewelddadige omverwerping van de grondwettelijke orde' tegen H. De Turkse rechter besloot op de eerste dag van dat proces om H. – hangende de verdere rechtsgang – in vrijheid te stellen. H. mocht Turkije niet verlaten. Onduidelijk is, nu Sabri H. dat wel heeft gedaan, of Turkije om uitlevering zal vragen.

De Immigratie en Naturalisatie Dienst van het ministerie van Justitie (IND) zegt dat ,,Sabri H. ergens in Nederland zit en vandaag een gesprek heeft met de IND'', aldus een woordvoerder. Verder wil de IND niet op de zaak ingaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst naar Justitie.

H.'s advocaat in Istanbul zei gisteren dat de politie sinds de vlucht van H. zijn echtgenote ,,lastigvalt''. Zij zou onder druk gezet worden om te zeggen waar H. zich bevindt. In Nederland begint de IND vandaag, zo zegt Later, een nieuwe procedure om te bepalen of H. alsnog in aanmerking komt voor een verblijfstitel.