IOC vreest nieuwe rel door Koreaan

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vreest een nieuw schandaal. De geschorste Zuid-Koreaanse vice-voorzitter Kim Un-yong heeft leden van het IOC gevraagd hem alsnog kwitanties te doen toekomen voor verstrekte geldsommen. In één geval zou het gaan om 1,1 miljoen dollar.

In 1999 kreeg Kim een ernstige waarschuwing van het IOC na het zogenaamde Salt Lake City-schandaal. Hij zou steekpenningen hebben ontvangen voor zijn stem in de toewijzing van de Winterspelen in 2002 aan Salt Lake City. IOC-voorzitter Rogge schorste Kim begin dit jaar wegens frauduleus handelen. Kim zou zijn verloren verkiezingscampagne voor de opvolging van IOC-voorzitter Samaranch in 2001 hebben betaald met illegaal verkregen kapitaal.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten namen Kim vorige maand voor twee maanden in voorlopige hechtenis. Zij verdenken hem van omkoping, verduistering en overtreding van valutaregels. Bij huiszoeking vond de politie meer dan 1 miljoen dollar in cash. Kim was voorzitter van de internationale federatie en verantwoordelijk voor de promotie van taekwondo tot olympische sport.

In zijn strijd om de beschuldigingen te weerleggen heeft Kim (72) een aantal brieven verstuurd met het verzoek hem alsnog kwitanties en andere bewijzen van ontvangst te sturen voor in het verleden verstrekte bedragen. Het Franse persbureau AFP is in het bezit van drie kopieën waarin de betrokken IOC-leden werd gevraagd voor ontvangstbewijzen van 1,1 miljoen dollar, 300.000 dollar en 233.000 dollar.

Kim vraagt de persoon die 1,1 miljoen dollar ontving hem het bewijs per fax op te sturen ,,voor wederzijdse en correcte samenwerking''. De namen van de drie betrokkenen zijn niet bekend. Een medewerker van Kim gaf te kennen dat de Zuid-Koreaan ongeveer dertig IOC-leden heeft aangeschreven. Verder heeft hij circa vijftig officials benaderd met soortgelijke verzoeken. Het zou gaan om miljoenen dollars aan `leningen' in de laatste tien jaar.

Een anoniem vooraanstaand IOC-lid vertelde AFP dat het IOC op de hoogte is van de brieven. Hij vreest een tweede corruptieschandaal en heeft er bij Rogge op aangedrongen de ethische commissie een intern onderzoek te laten verrichten. Andere IOC-leden verdenken Kim ervan derden in zijn val te willen meesleuren. ,,Kim vraagt een wederdienst'', aldus zijn medewerker. ,,Hij is er niet op uit om het IOC zwart te maken.''