`Ik doe alles'

Layla Korkmaz (20), Rotterdam

,,Ik zat op de mbo-opleiding voor verzorgende. Ik werkte vier dagen in de week in een ziekenhuis en één dag in de week ging ik naar school. Dat beviel prima. Maar ik werd ontslagen omdat ik twee onvoldoendes had gehaald. Balen was dat. Misschien kwam het niet door die onvoldoendes maar was het omdat ik een hoofddoek draag. Ze denken: die wil zeker geen mannen wassen. Ik wíl ook geen mannen wassen. Ik ben moslim. Ik mag geen mannen persoonlijk naakt zien. Maar dat is ook het enige dat ik niet doe. Verder doe ik alles. Ik ben een goede werknemer.

,,Sinds drie weken zit ik in het traject `Lady's First'. Dat is voor werkloze meisjes die een baan willen. Ze helpen je met vacatures zoeken en met brieven schrijven. We sporten en doen yoga. Verder leer je nog andere dingen die belangrijk zijn in een baan, zoals samenwerken. Vandaag hebben we een lunch georganiseerd om dat te leren.

,,Ik zou graag in een crèche willen werken, met baby's. Dat vind ik leuk, die kleine mensjes. Dan wil ik weer één dag per week naar school. Want een diploma is wel prettig.

,,Ik ben bezig om werkgevers te vinden die me willen hebben. Ik heb al vier sollicitatiebrieven gestuurd. De mensen van Lady's First helpen me.

,,Het is heel lastig een baan te vinden. Een stage lukt wel, maar ik werk voor het geld. Ook wel omdat het leuk is natuurlijk, maar ik wil wel wat verdienen. Voor niets gaat de zon op.''

    • Sheila Kamerman