Hotel Bagdad verwoest bij bomaanslag

Zeker zeven mensen zijn gisteravond om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in Bagdad waarbij onder andere een hotel werd verwoest. Dat melden Iraakse en Amerikaanse woordvoerders.

Vanochtend werden bij verdere gewelddaden in Irak drie Amerikaanse militairen gedood bij mortieraanvallen op bases en verscheidene Iraakse burgers bij andere aanslagen. Intussen werd de Iraakse regeringsraad het eens over een verzoek aan de Verenigde Naties om advies bij de vorming van de interimregering die op 30 juni de macht moet overnemen van de Amerikaanse autoriteiten.

De bomaanslag van gisteren verwoestte het Mount Lebanon (Jabal Lubna) hotel in de wijk Karrada, dat veel buitenlandse zakenlieden huisvestte maar vorige week was ontruimd omdat de eigenaar dreigementen had ontvangen. De meeste doden vielen in aanpalende gebouwen. Een hoge Amerikaanse militair concludeerde uit het feit dat de auto met explosieven midden op straat was ontploft, dat het hotel mogelijk niet het beoogde doelwit was. Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder was de bom van 500 kilo samengesteld uit kneedbare explosieven en artilleriegranaten, een mengsel dat ook is gebruikt in de zelfmoordaanslag van 11 februari waarbij 50 Irakezen bij een legerbureau in Bagdad werden gedood.

De adjunct-commandant van de Amerikaanse 1ste pantserdivisie in Bagdad, brigade-generaal Mark Hertling, zei niet te geloven dat aanhangers van Saddam Husseins Ba'athpartij achter de aanslag zaten. Volgens hem zijn die met name bezig met aanvallen op Amerikaanse militairen. Een andere hoge officier wees in de richting van de Koerdische moslimextremisten van Ansar al-Islam en de Jordaniër Abu Mussab Zarqawi, die tegenwoordig steeds door de Amerikanen verantwoordelijk wordt gesteld. Een Amerikaanse terreurbestrijder zei dat het nog niet duidelijk wie achter de aanslag zat.

De maandvoorzitter van de regeringsraad, de shi'itische geestelijke Bahr al-Ulloum, heeft gisteren een brief gestuurd aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan waarin hij de VN ,,advies'' vraagt bij de vorming van een interimbewind en ten aanzien van verkiezingen, aldus een woordvoerder van de raad. Een woordvoerder van het Amerikaanse civiele bestuur in Irak verwelkomde het bericht. De VS hebben aangedrongen op een VN-rol in het politieke proces in Irak. De VN wilden pas commentaar geven na ontvangst van de brief.

Over de uitnodiging bestond binnen de regeringsraad verschil van mening. Ulloums adjunct, Sami al-Askari, bevestigde eerder op de dag op een persconferentie dat verscheidene shi'itische regeringsraadsleden niet dachten dat terugkeer van Annans afgezant Lakhdar Brahimi nuttig zou zijn. Brahimi meldde vorige maand na een onderzoek in Irak dat de door de shi'ieten gewenste snelle verkiezingen niet mogelijk waren. Dat, en het feit dat Brahimi een seculiere sunniet is, vonden deze regeringsraadsleden bezwaarlijk.

Een verklaring van de VN gisteren dat de invloedrijke groot-ayatollah Ali Sistani in een boodschap aan Annan terugkeer van de VN had verwelkomd, werd later op de dag door Sistani's zoon tegengesproken. Deze liet weten dat Sistani Brahimi niet zou ontmoeten als hij naar Irak terugkeerde.