Hoe komt sleuteltje in zout van Dutroux?

Agenten hebben dinsdag een sleuteltje voor handboeien aangetroffen in een pak zout van Marc Dutroux. Dat pak zout stond in een kast in een kamertje naast zijn cel, waar zijn keukenspullen staan. Niemand anders dan Dutroux maakt van dat kamertje gebruik.

De vondst van de sleutel leidt, zoals élk beetje nieuws in de zaak-Dutroux, tot wilde speculaties. Wilde de man wéér een ontsnappingspoging doen, zoals in 1998? Wie heeft hem dat sleuteltje gegeven? En hoe lang lag het daar al?

Maar volgens de directeur-generaal van de Belgische strafinrichtingen, John Van Acker, gaat het om een oud sleuteltje, met roestplekken erop. Het past níet op het merk handboeien dat Dutroux elke dag wordt omgedaan als hij van de gevangenis in Arlon naar de rechtbank wordt gereden, waar hij terechtstaat wegens het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van jonge meisjes, midden jaren negentig. ,,We weten dus niet wat Dutroux aan die sleutel kon hebben.''

In 1998 overmeesterde Dutroux twee bewakers in de rechtbank van Neufchâteau, en sloeg op de vlucht. Even later vatte een boswachter hem in de kraag. Deze episode kostte twee ministers, die moesten toegeven dat er op Dutroux' bewaking was bezuinigd, hun baan. Maar nú ontsnappen is voor het `monster van Charleroi' vrijwel onmogelijk. De gevangenis is zwaarbewaakt. Bij de rechtbank, 200 meter verderop, wemelt het van de agenten. Onderweg staat elke twintig meter wel een politieman. Dutroux wordt in een busje heen en weer gereden, geflankeerd door politieauto's. Dat een zijdeur van het busje deze week niet goed dicht wilde, en dat er eerder eens een achterklep openzwaaide, is volgens de politie inderdaad klunzig. Maar dat betekent niet dat hij zich zo maar uit de voeten zou kunnen maken.

Volgens Dutroux' advocaten heeft hun cliënt ,,het nieuws zelf vanmorgen ook uit de krant vernomen''. De tegenpartij sprak van een ,,fait divers''.