Het beeld

Een jonge vrouw met een weelderige haardos komt de badkamer binnen. Er wordt in jumpcuts geshampood, geföhnd, gekamd en getut in de spiegel, en dan wordt er een hoofddoek omgedaan en zorgvuldig geschikt, zodat er geen haartje meer zichtbaar is. De finishing touch betreft een knoopje van het decolleté.

Ik had de reclamespot van drogisterijketen Etos nog niet eerder gezien. Er bestaan er meer in dezelfde serie (`Spiegeltje, Spiegeltje' geheten), bijvoorbeeld van een duet voor de spiegel van blondje en mobiele telefoon, maar gisteren was het, volgens Barend & Van Dorp, hoofddoekjesdag.

De eerste zonnige dag van het voorjaar staat normaal bekend als jurkjesdag. Binnen debatteerde de Tweede Kamer op initiatief van Joost Eerdmans (LPF) met vier ministers over de vraag of ambtenaren een hoofddoek mogen dragen, of, zoals naar Frans voorbeeld de mantra tegenwoordig luidt, andere religieuze uitingen, zoals een keppeltje of een groot kruis. Ja, dat mag, antwoordde CDA-woordvoerster Integratiebeleid Mieke Sterk aan tafel bij Barend & Van Dorp, behalve wanneer het een rechter of een griffier betreft, want dat zijn gezagsdragers, en die horen geen kleur te bekennen.

Naar gewoonte waaierde het gesprek aan de stamtafel weer alle kanten uit. Jan Mulder wilde niet voor een rechter verschijnen die katholiek is en naar de paus luistert. En wat te doen met een griffier met een tongpiercing? Of een islamitische, gelovige tramconducteur met een oorontsteking?

Het is maar de vraag of gezagsdragers geen duidelijke religieuze overtuiging mogen uitdragen, zoals in landen waar kerk en staat streng gescheiden zijn. In dat geval zouden leden van de koninklijke familie ook niet in de kerk moeten trouwen. Of mogen gezagsdragers, zoals politieambtenaren en gevangenbewaarders, geen aanstoot geven door af te wijken van de geldende norm, zoals ooit dienstplichtige militairen met lang haar en oorringetjes? En is dan opzichtig islamisme een grotere afwijking van de norm dan christendom of boeddhisme?

In de Tweede Kamer werd duidelijk dat de LPF in zijn hemd stond, omdat tegen de verwachting in de VVD niet meedeed met deze aanval op de islam. Wordt het toch nog een beetje lente in Nederland.

Voor het eerst sinds tijden peilt het NIPO een linkse meerderheid, na bijna een jaar van uiterst repressief kabinetsbeleid. Ook bij Barend & Van Dorp is de populistische wind aan het draaien. Eergisteren werd de situatie aan de stamtafel zelfs grimmig, toen staatssecretaris Wijn (ook CDA) het asielzoekersbeleid van minister Verdonk verdedigde.

Intussen verkoop je in Nederland drogisterijproducten met het sex appeal van een hoofddoekje. Vorig jaar hoorde ik al tijdens een bijeenkomst over het beeld van allochtonen in de media de stelling verdedigen dat dat beeld bij de commerciële zenders duidelijker en eerlijker is dan bij de publieke omroep. De reden is simpel: jonge allochtonen zijn een belangrijke doelgroep voor adverteerders, en trendsetters onder hun leeftijdgenoten. Hoofddoekjes zijn cool.