Gratis fors belang topman Elsevier

Bestuursvoorzitter Crispin Davis van uitgever Reed Elsevier heeft bijna 7,2 miljoen euro verdiend met zijn opties (kooprechten op aandelen) en het bedrag, na aftrek van belastingen, volledig besteed aan aandelen Reed Elsevier.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de Brits-Nederlandse uitgever. Davis kreeg de gratis opties als `tekengeld' bij zijn benoeming in september 1999. Hierdoor kon hij vorig jaar tegen een koers van nul euro een pakket aandelen verwerven dat op de beurs miljoenen waard is.

Davis kreeg de gratis opties omdat daarmee zijn kooprechten werden afgekocht bij zijn vorige werkgever Aegis, een Brits media-inkoopbureau. Reed Elsevier had destijds veel moeite een nieuwe topman te vinden na een gedwongen vertrek van de toenmalige tweehoofdige bestuurstop.

Tekengeld voor topmanagers is aan een opmars bezig. Vooral bij ondernemingen die in zwaar weer verkeren wint dit beloningsinstrument aan populariteit. De Zweed Anders Moberg, de topman van supermarktconcern Ahold, kreeg als onderdeel van zijn aanstelling gratis 250.000 aandelen en 1 miljoen opties.

Davis is met zijn investering in het eigen bedrijf verreweg de grootste aandeelhouder in het management van de Brits-Nederlandse uitgever. Davis bezit nu bijna 733.000 aandelen Reed Elsevier. Tegen de huidige koers is dat pakket bijna 8 miljoen euro waard. Reed-bestuurder Andrew Prozes volgt Davis met iets meer dan 164.000 aandelen.

Davis ontving het afgelopen jaar 2,5 miljoen euro, inclusief een bonus van bijna 1,1 miljoen euro, voor zijn werk bij Reed Elsevier. De Nederlander Derk Haank, die vorig jaar zomer plotseling vertrok om concurrent Springer te gaan leiden, kreeg geen bonus. Hij houdt nog wel een deel van zijn opties, zo'n 29.000 stuks. Overigens zijn deze opties tegen de huidige beurskoers geen geld waard. De rest van de 1,2 miljoen opties die Haank bezat, verviel door zijn ontslag.