Geen begrip uitspraken Raffarin

De Franse werkgeversorganisatie Medef heeft gisteren afwijzend gereageerd op de uitlatingen van premier Raffarin over de mogelijke overname van het Frans-Duitse farmacieconcern Aventis door de Zwitserse concurrent Novartis. Raffarin dreigde impliciet zo'n overname te blokkeren, om de productie van vaccins in Franse handen te kunnen houden. Hij verdedigde zijn uitspraak door te wijzen op de groeiende dreiging van bioterroristische aanslagen.

Aventis een van 's werelds grootste vaccinproducenten. Maar volgens de voorzitter van Medef, Ernest-Antoine Sellière, kunnen de uitlatingen van Raffarin ,,een ongunstig beeld van Frankrijk'' geven in het buitenland. Ze zouden ,,buitenlandse investeringen in Frankrijk kunnen ontmoedigen'', aldus Sellière.

Volgens een adviseur van Aventis misbruikt de overheid de angst voor terrorisme om de kansen van het Franse farmacieconcern Sanofi-Synthélabo te vergroten. Sanofi heeft eind januari een vijandig bod van 46 miljard euro uitgebracht op Aventis, maar Aventis verzet zich hiertegen.

Raffarins argumentatie is in ieder geval opmerkelijk. Zo heeft de Britse regering vorig jaar niet ingegrepen toen het Amerikaanse farmacieconcern Chiron de Britse vaccinproducent PowderJect overnam.

Verder laat Amerika een vaccin tegen het pokkenvirus produceren door bedrijven in Groot-Brittannië en Denemarken.