Galerieselectie

RONALD VERSLOOT

De basisregels uit het klassieke theater - eenheid van tijd, plaats en handeling - worden in de schilderijen van Ronald Versloot met voeten getreden. De figuranten die zijn voorstellingen bevolken lijken afkomsig uit de negentiende eeuw, terwijl zijn decors juist heel modern aandoen. Versloot schildert landschappen en tegenwoordig ook veel interieurs en portretten. Eerst zet hij `het toneel' op het doek, waarbij hij zich laat inspireren door oude foto's. Vervolgens drukt hij met behulp van de linoleumsnede menselijke figuren en attributen af in deze setting.

Schilderijen van Ronald Versloot. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. 20 maart t/m 17 april, di t/m za 13-18u.

SHOBHA

De Siciliaanse fotografe SHOBHA werkt sinds 1982 voor het Palermitaanse dagblad L'Ora. Haar foto's uit deze periode geven een beeld van het alledaagse leven op Sicilië in de jaren van de maffiaoorlogen. Vanaf 1988 houdt ze zich bezig met internationale sociale thema's. Zo maakte ze reportages over het gevangenisleven in New York, prostitutie in Thailand, de oorlog in Kosovo en over Irak onder Saddam Hussein. In galerie Metis_nl toont SHOBHA de series waarmee ze in 1998 en 2002 de World Press Photo Award won.

foto's van SHOBHA. Galerie Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. 20 maart t/m 17 april, wo t/m za 13-18u.

TOM BOGAARD

Schilder Tom Bogaard woont sinds tien jaar in Zweden, en laat zich daar inspireren door de kinderwereld van zijn jonge zoontje. Zwanen, honden en andere huiselijke onderwerpen vormen de onderwerpen van zijn realistische schilderijen. Maar de ogenschijnlijke geborgenheid van de voorstellingen wordt gemengd met een sardonisch gevoel voor humor. De titel van de tentoonstelling, United Deer/Yellow Dog and Other Scary Stories refereert daaraan.

Schilderijen van Tom Bogaard. Galerie Serieuze Zaken, Elandstraat 90, Amsterdam. T/m 15 april, wo t/m za 12-18u.

DANIËLLE KWAAITAAL

Beeldend kunstenaar en vj Daniëlle Kwaaitaal wil dit najaar een erotische film uitbrengen, getiteld FLO, die zich geheel onder water afspeelt. Als voorproefje toont ze in Galerie Torch foto's en filmfragmenten die gemaakt zijn tijdens de eerste draaidagen. De galerieruimte heeft wel wat weg van een aquarium, met tientallen kleurenfoto's die als vensters zicht bieden op langszwemmende waternimfen, die elkaar strelen en zoenen.

foto's van Daniëlle Kwaaitaal. Galerie Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam. T/m 3 april, do t/m za 14-18u.

GERCO DE RUIJTER

In verband met het verschijnen van zijn nieuwe publicatie toont MKgalerie.nl de nieuwe panoramafoto's van Gerco de Ruijter. Tot voor kort maakte De Ruijter voornamelijk vierkante landschapsfoto's, die met behulp van een vlieger tot stand gekomen waren. Het oog van de panoramacamera heeft een veel groter bereik, doordat de lens een beweging maakt tijdens het afdrukken. Doordat de camera op geringe hoogte aan een vlieger hangt, ontstaan er bovendien sterke vertekeningen in het landschap, alsof de aarde boller lijkt dan ze in werkelijkheid is.

fotowerken van Gerco de Ruijter. MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. T/m 2 mei, wo t/m zo 13-18u.

EN VERDER

Tekeningen van Lisa Haller Baggesen t/m 14 april in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; dia-installatie van Carlos Amorales t/m 10 april bij Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; foto's van Thom Hoffman t/m 12 april in de Melkweg Galerie, Lijnbaansgracht 234a, Amsterdam; schilderijen van Gé-Karel van der Sterren t/m 10 april in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; schilderijen van Ed Gebski t/m 10 april bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; schilderijen van Erik Pape t/m 11 april in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen van Ad Gerritsen t/m 10 april in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; stoelen en tafels van Lily van der Stokker t/m 18 april bij VIVID Vormgeving, William Boothlaan 17a, Rotterdam; schilderijen van Daniel Verkerk t/m 10 april in Galerie NoName, Hoogstraat 32, Rotterdam.