FRANKRIJK

Clown/kunst

In de geest van de beroemde tekst van de Zwitserse dokter en criticus Jean Starobinski, Portrait de l'artiste en Saltimbanque (1970), (Portret van de kunstenaar als kunstenmaker) is er in het Grand Palais een verwarrende, maar boeiende en mooie expositie met 200 doeken, beelden, tekeningen en installaties, die de personage van de clown in de kunst verkent, van het einde van de 18de eeuw t/m heden: te weten twee eeuwen waarin de positie van de kunstenaar is veranderd van notabel tot een randfiguur. Van de Comédiens italiens van Watteau, de Harlekijnen van Picasso t/m het Masque hivernal van Paul Klee en de Clown Torture van Bruce Nauman.

La grande parade t/m 31 mei Grand Palais, Parijs, 0033-144131717.

Brecht/Brook

In Se-Tchouan, ergens in China, zoeken op aarde neergedaalde goden naar een `goede ziel'. Alleen Shen Té, een jonge prostituee blijkt geschikt. Maar hoe gaat zij zich tegen de jaloezie van haar omgeving verdedigen? In La Bonne âme de Se-Thouan, een fabel over `het slechte', schetst Bertold Brecht op een romantischer manier dan in zijn andere stukken, een cynische maatschappij die er niet in slaagt om eerlijk en edelmoedig door het leven te gaan. Irina Brook (de dochter van de grote Peter Brook), maakte van het stuk een vrolijk, gekleurd, exuberant festijn in de geest van het Footsbarn Travelling Theater. Het decor is prachtig en de 15 acteurs zijn opmerkelijk en dansen, zingen en spelen minimaal 2 rollen.

La bonne âme de Se-Tchouan t/m 3 apr in het Théâtre du Chaillot, Parijs, 0033-153653000.

En verder

Signes ballet van Carolyn Carlson, kostuums en schilderijen van Olivier Debré t/m 3 apr in de Opéra Bastille, Parijs, 0033-892899090; Salon du dessin t/m 22 mrt Palais de la Bourse, Parijs, 0033-145226105 en www.salondudessin.com; Cy twombly: 50 années de dessin en Joan Miro 1917-1934 t/m resp 29 mrt en 28 juni Centre Pompidou, Parijs, 0033-144781233 en www.centrepompidou.fr