Duizenden ontslagen Bombardier in Europa

De Canadese vliegtuig- en treinenmaker Bombardier gaat 6.600 banen schrappen bij een grootscheepse reorganisatie van zijn noodlijdende divisie treinenbouw. Het overgrote deel van de ontslagen zal vallen bij de sluiting van zeven Europese vestigingen, in onder meer Duitsland, Engeland en Portugal.

Dat heeft het concern uit Montréal gisteren aangekondigd. Treinfabrieken in het Portugese Amadora en het Britse Doncaster en Derby Pride Park gaan nog dit jaar dicht. Volgend jaar sluiten vestigingen van Bombardier in Zwitserland, Duitsland, Zweden en Engeland.

Als gevolg van de ontslagen krimpt het werknemersbestand van de treinendivisie, Bombardier Transportation, met 18,5 procent. De reorganisatie moet het bedrijf jaarlijks 600 miljoen Canadese dollar (365 miljoen euro) aan besparingen opleveren.

Volgens president-directeur Paul Tellier is de reorganisatie noodzakelijk om de efficiëntie te vergroten en weer winstgevend te worden.

De onderneming kampt met overcapaciteit na een lange reeks van overnames, voornamelijk in Europa. De vraag naar treinen en metro's is teruggelopen en de meeste fabrieken draaien op gemiddeld 50 procent van hun capaciteit. In het vierde kwartaal van 2003 leed Bombardier Transportation een verlies van 186 miljoen Canadese dollar.

Bombardier Transportation is de grootste producent van treinen ter wereld sinds de overname van het Duitse Adtranz van DaimlerChrysler in 2001. De divisie heeft 35.600 werknemers. Bijna 80 procent van hen werkt bij 35 vestigingen in 16 Europese landen. Geen van de zeven fabrieken die dichtgaan hadden werk na 2005. Bombardier raamt de kosten van de reorganisatie op 777 miljoen Canadese dollar (475 miljoen euro).

De divisie treinenbouw is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de omzet van Bombardier. De andere helft is afkomstig van de divisie vliegtuigbouw. Die divisie, Bombardier Aerospace, is marktleider in kleine tot middelgrote verkeersvliegtuigen en heeft eveneens een ingrijpende reorganisatie ondergaan.

In 2003 boekte Bombardier 21,3 miljard Canadese dollar aan omzet, een marginale stijging ten opzichte van de 21,2 miljard dollar het jaar ervoor. Het concern leed 89 miljoen dollar verlies, flink minder dan het verlies van 615 miljoen in 2002.