DUITSLAND

Hollands design in München

Ze maken lampen van gerecyclede melkflessen, fauteuils van oude matrassen, wastafels van vilt en toiletten waarop je, dankzij polyurethan, heerlijk zacht kunt zitten. De Nederlandse groep Droog Design heeft een voorkeur voor low tech, voor goedkope materialen en voor een even intellectueel als speels soort humor. Honderd designers werken inmiddels voor de gesubidieerde stichting, elf jaar geleden door de journaliste Renny Ramakers en de designer Gijs Bakker opgericht om de jongere ontwerpersgeneraties te helpen. Het Haus der Kunst in München wijdt aan de Hollanders een expositie, getiteld Simply Droog.

T/m 23 mei, Prinzregentenstr. 1. Dag 10-22u; Inl 0049-9821127-127 of www.hausderkunst.de

Kinderen, kunst en carrière

Een kind stampt en zingt en kneedt een wereld van klei. Wat voor kleintjes een speelse ontdekking van de wereld is wordt door Blán Ryan getransformeerd tot scheppingsmythe. Als je bovendien weet dat het kind de dochter van de kunstenares is, dan sluit zich een cirkel die kunst, creativiteit en kinderen met elkaar verbindt. Het is ook het thema van de expositie Doublebind in Bremen. Getoond wordt werk van Valie Export, Louise Bourgeois, Mary Kelly, Ulrike Rosenbach en Niki de St. Phalle, allemaal vrouwen die zich in de jaren '70 met het thema van de kunstenares als moeder bezighielden en er zelfs hele series aan wijdden. Maar ook jonge kunstenaressen als Aura Rosenberg, Judith Samen en Jenny Holzer belichten het spanningsveld tussen kunst, carrière en kinderen. Op een zinnelijk en volgens de organisatoren altijd hoog niveau.

T/m 9 mei in het Paula Modersohn-Becker-Museum, Böttcherstr. 6-10, Bremen. Inl 0049-42133650-66.

En verder

Literatuurfestival met Georg Baselitz en Dario Fo t/m 21 mrt in Keulen; www.litcologne.de; Agusut Sander, foto's van boeren, arbeiders en vrouwen t/m 2 mei Städelsches Kunstinstitut, Frankfurt/M: 0049-696050980.