Denktas niet naar overleg Cyprus

De Turks-Cyprische leider Denktas is niet van zins om volgende week naar Zwitserland te gaan voor overleg over de hereniging van Cyprus. Tegen de Turkse televisie zei Denktas dat dat een ,,verkeerd antwoord'' aan zijn ,,volk'' zou zijn omdat er in de eerste ronde van het overleg op Cyprus zelf tussen Turks- en Grieks-Cyprioten nog geen enkele vooruitgang is geboekt.

Het besluit van Denktas is een fikse tegenvaller voor de Verenigde Naties. Het overleg in Zwitserland, waar ook Griekenland en Turkije aanwezig zouden moeten zijn, is een essentieel onderdeel van het VN-plan om Cyprus te herenigen. De VN hopen dat de aanwezigheid van Griekse en Turkse delegaties de Cyprioten in Zwitserland wat plooibaarder zal maken. Secretaris-generaal Annan mag na Zwitserland de overgebleven knopen doorhakken zodat op 20 april het volk van Cyprus zich over het plan kan uitspreken. Bij een `ja' wordt Cyprus dan op 1 mei als eenheid lid van de Europese Unie.

Maar zover is het nog lang niet. Nu Denktas niet wil gaan, lijkt premier Talat (die veel positiever ten opzichte van hereniging staat) de Turks-Cyprische delegatie te zullen leiden. Denktas onderstreepte overigens dat hij zijn handen nog niet helemaal van het vredesproces heeft afgetrokken. ,,Onze vrienden gaan. We houden contact en evalueren samen de resultaten.'' In Turkije hebben weinigen echter het idee dat die evaluatie van Denktas positief zal zijn. De verwachting is veeleer dat Denktas campagne zal gaan voeren om te zorgen dat de Turks-Cyprioten `nee' zeggen in het referendum.