Corus in gesprek over aluminium

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus onderhandelt opnieuw met een aantal gegadigden over verkoop van de aluminiumactiviteiten. De onderhandelingen bevinden zich nog in een vroeg stadium.

Dat heeft bestuursvoorzitter Philippe Varin van Corus vanmorgen gezegd in een toelichting op de jaarcijfers. De verkoop van de aluminiumdivisie is omstreden. Een eerdere poging om die te verkopen aan het Franse Pechiney (tegenwoordig onderdeel van de Canadese aluminiumproducent Alcan) stuitte vorig jaar op een veto van het personeel en de commissarissen van Corus Nederland.

De vakbond FNV Bondgenoten liet vanmorgen in een reactie direct weten nog altijd tegen het afstoten van de aluminiumactiviteiten te zijn. ,,Aluminium is een winstgevend onderdeel en Corus als totaal draait verlies, dus die optelsom lijkt me helder'', aldus bestuurder Jos Duijnhoven.

Corus heeft zijn verlies vorig jaar met eenderde teruggebracht tot 305 miljoen pond (460 miljoen euro). Corus profiteerde onder meer van hogere staalprijzen en een gestegen vraag naar staal, onder meer uit China. De omzet steeg met 11 procent tot 7,9 miljard pond (11,9 miljard euro). Prijsstijgingen zorgden voor 7 procent meer omzet. De afzet van staalproducten (gemeten in volume) steeg eveneens met 7 procent. In Europa steeg de afzet met 4 procent tot 14,6 miljoen ton. Daarbuiten verkocht Corus 3,2 miljoen ton staal, een plus van 22 procent, die vooral het gevolg is van export naar China en andere landen in Azië.

Corus trok vorig jaar 142 miljoen pond uit voor saneringen in het Verenigd Koninkrijk en versnelde afschrijving van productiemiddelen. Door het sluiten en samenvoegen van een aantal Britse filialen verdwenen 1.800 banen bij het concern. Corus heeft de saneringen grotendeels betaald uit de opbrengst van een aandelenemissie in december (291 miljoen pond).

Als rente, belastingen en eenmalige posten die samenhangen met de saneringen buiten beschouwing blijven, bracht Corus het verlies met een factor zes terug, van 393 tot 66 miljoen pond. Dit operationele verlies kwam volledig voor rekening van de Britse staalactiviteiten van Corus. De aluminiumdivisie en de staalproductie in Nederland waren winstgevend.

Over de verwachte resultaten voor dit jaar zei Corus alleen dat de vooruitzichten op de staalmarkt ,,iets positiever'' zijn dan een jaar geleden. Analisten verwachten dat Corus in 2004 voor het eerst sinds de fusie van British Steel en Hoogovens in 1999 winst zal maken.