Brazilië is geen Qatar

Voetballers met een nieuwe nationaliteit mogen pas voor het nationale elftal van hun `nieuwe' vaderland spelen, als zij een aanwijsbare relatie hebben met dat land. Ze moeten daar naaste familie hebben of er al minstens twee jaar hebben gewoond. Dat heeft een `noodcommissie' van de wereldvoetbalbond FIFA gisteren besloten.

Aanleiding voor het plotseling aanscherpen van de naturalisatieregels is het plan van oliestaat Qatar zo snel mogelijk drie Braziliaanse voetballers in te lijven. Met de spelers Ailton, Defe en Leandro in het nationale elftal hoopt Qatar zich te kwalificeren voor het WK voetbal in 2006 in Duitsland.

De drie Zuid-Amerikanen spelen in de Duitse competitie en hebben geen binding met Qatar. Het oliestaatje zou grof geld over hebben voor hun snelle naturalisatie. FIFA-voorzitter Blatter sprak zich resoluut uit tegen het plan van Qatar. ,,Dit is niet het doel van onze regels. Er moeten duidelijke richtlijnen komen die deze praktijken verhinderen.''

De statuten worden in mei op een FIFA-congres in Parijs gewijzigd. Een speler moet volgens de nieuwe regels een duidelijke relatie met zijn nieuwe vaderland hebben om voor het nationale elftal in aanmerking te komen. Zijn biologische vader of moeder moet in het land zijn geboren, of zijn opa of oma moet er vandaan komen. Anders moet een voetballer er al minstens twee jaar permanent hebben vertoefd.