`Blijf buurtjustitie steunen'

Minister Donner (Justitie) moet de buurtprojecten waarin gemeenten, jusitie en politie samenwerken om de criminaliteit te bestrijden, blijven financieren. Dat vindt de Tweede Kamer, bleek gisteren tijdens een debat. De minister wil de subsidies verminderen.

De `Justitie in de Buurt'-projecten (JiB), begonnen in 1997, krijgen jaarlijks 6,2 miljoen euro van justitie. Minister Donner wil dit verlagen tot 2,2 miljoen in 2007. CDA, PvdA en VVD gaan niet accoord omdat uit een rapport blijkt dat de projecten de plaatselijke criminaliteit verminderen. Daarom vindt de VVD dat de minister in het kabinet meer geld moet vragen.

De JiB werkt in 28 probleemwijken onder meer samen met de gemeente, de politie en de reclassering om criminelen snel te straffen. Daarbij helpen ze de gemeente ook bij de aanpak van oorzaken, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan hangplekken voor jongeren.

Minister Donner wil dat de JiB's anders gaan werken. Ze moeten bezuinigen op de behuizing en meer projecten aanpakken waarbij ook andere partners extra willen meebetalen. De Tweede Kamer denkt dat de JiB's verdwijnen als partners meer moeten meebetalen.

Volgens Donner is de financiering een ,,tijdelijke stimuleringsregeling'' en is het nooit de bedoeling geweest dat Justitie zou blijven betalen. Daarbij is hij gebonden aan het regeerakkoord.

De JiB-kantoren werken op verschillende manieren. Sommigen zijn al begonnen met de omvorming, vertelt P.M. Janssen van het JiB in Laak-Escamp in Den Haag. ,,Vroeger werden vooral jeugdige criminelen naar het JiB gestuurd. Inmiddels zijn we betrokken bij veel meer projecten van de gemeente. Zoals die tegen het huiselijk geweld en de nieuwe aanpak van veelplegers.'' Ook pakken ze, samen met de gemeente en scholen de criminaliteit op scholen aan.

Janssen denkt dat het JiB in Den Haag, ondanks de bezuinigingen, blijft bestaan. ,,We hebben voldoende kansen om samen te werken. En lage kosten. We zitten bij de politie in en hebben geen duur kantoor zoals anderen. Kostbare huisvesting, daar valt Donner juist over.''