`Belastingaangifte is geen drukwerk'

Aangiftebiljetten van de Belastingdienst bevatten persoonlijke informatie en mogen daarom niet worden aangemerkt als drukwerk. Die uitspraak heeft de Haagse rechtbank gisteren gedaan in een bodemprocedure die postconcern TPG had aangespannen tegen de Belastingdienst en toezichthouder Opta in de postsector.

Het vonnis bekrachtigt een eerdere voorlopige uitspraak, die leidde tot het opschorten van een aanbestedingsprocedure door de Belastingdienst voor de verzending van vijf miljoen stuks post. Het ging daarbij zowel om aangiftebiljetten voor de BTW als uitnodigingen aan particulieren om elektronisch aangifte te doen.

De dienst dacht ,,enkele tonnen'' te kunnen besparen door deze post als drukwerk te versturen, zegt een woordvoerster. De Belastingdienst handelde naar aanleiding van een advies van de Opta, die vindt dat ook een individueel sofi-nummer op voorgedrukte biljetten niet betekent dat het om briefpost gaat.

TPG heeft tot 2007 een exclusieve concessie voor de bezorging van brieven tot honderd gram. Voor de bezorging van drukwerk kunnen ook andere bedrijven in aanmerking komen. Uit de door de rechter opgeschorte aanbestedingsprocedure volgens Europese regelgeving kwam Selekt Mail, een joint venture van Deutsche Post en Wegener, als goedkoopste naar voren, bevestigt de woordvoerster van de Belastingdienst. Ook TPG zelf en het bezorgbedrijf Sandd, tweede speler op het vrije gedeelte van de postmarkt, dongen mee naar de order.

TPG toont zich verheugd over het vonnis, ,,omdat de rechter ons niet alleen inhoudelijk gelijk heeft gegeven, maar ook de werkwijze van Opta heeft gekritiseerd'', zegt een woordvoerder. TPG meent dat Opta het bedrijf te laat om zijn mening heeft gevraagd in deze kwestie.

De Belastingdienst legt zich neer bij de uitspraak van de rechter. De Opta beraadt zich nog op hoger beroep tegen het vonnis.

Directeur John Kuiper van postbezorger Selekt Mail laat in een reactie weten het vonnis ,,een gemiste kans'' te vinden voor de bevordering van vrije marktwerking. Selekt Mail doet wel de bezorging van aangiftebiljetten die zwaarder zijn dan honderd gram en die dus buiten het monopolie van TPG vallen.