Bayer lijdt verlies door afsplitsing chemie

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer heeft vorig jaar een verlies geleden van 1,4 miljard euro, met name door afschrijvingen en reorganisatiekosten bij de divisies chemie en plastics. Dat heeft bestuursvoorzitter Werner Wenning vandaag bekendgemaakt.

Het verlies houdt verband met de koerswijziging die het bedrijf eind vorig jaar aankondigde. Bayer wil zich gaan richten op gezondheidszorg, bestrijdingsmiddelen en speciale materialen. Een belangrijk deel van de resterende activiteiten – chemie en plastics – wordt afgesplitst en ondergebracht in een nieuw bedrijf. Dat moet voor het begin van 2005 een notering aan de beurs krijgen. Wenning maakte de naam van dat bedrijf vanochtend bekend, Lanxess.

De omzet van Bayer daalde met 3,6 procent naar 28,6 miljard euro. De resultaten van de divisie gezondheidszorg werden met name nadelig beïnvloed door valutaeffecten. De omzet daalde met ruim 5 procent naar 8,9 miljard euro. Het Duitse concern heeft ook nog steeds last van de Baycol-affaire. In 2001 moest het deze cholesterolverlager (ook bekend onder de naam Lipobay) van de markt halen omdat het met 50, en later 100, doden in verband werd gebracht. Vervolgens klaagden duizenden mensen, met name Amerikanen, het bedrijf aan. De afhandeling van die zaken brengt veel kosten met zich mee.

De omzet van de divisie bestrijdingsmiddelen steeg met 23 procent naar 5,8 miljard euro. In 2002 moest de divisie nog afschrijven op de overname van de agrotak van het Frans-Duitse bedrijf Aventis, waarvoor Bayer ruim 7 miljard euro betaalde. Daarnaast verdiende Bayer vorig jaar 500 miljoen euro met de verkoop van het onderdeel dat insecticiden voor particulier gebruik maakt.

De divisies chemie en plastics kampten vorig jaar met een zwakke economie, hoge grondstofprijzen, en ongunstige valutaeffecten. De omzetten bij deze divisies daalden naar respectievelijk 9,9 en 3,4 miljard euro. Over 2004 is Wenning gematigd optimistisch.