Alphen krijgt haven voor biercontainers

Alphen aan den Rijn krijgt een containerhaven. De gemeente, de provincie Zuid-Holland, ProRail en het bedrijfsleven hebben overeenstemming bereikt over de bouw van een containerterminal die jaarlijks 60.000 containers kan overslaan. Het is de bedoeling dat bierbrouwer Heineken, die een grote brouwerij heeft in Zoeterwoude, de belangrijkste klant wordt van Overslagterminal Alphen aan den Rijn (OTA).

Het plan omvat een binnenvaarthaven tussen het spoor en het aquaduct ten oosten van de Gouwe. Op de terminal zullen jaarlijks vanaf 2007 zestig duizend containers worden overgeslagen. De provincie hoopt dat met de komst van de containerterminal ruim 10.000 vrachtwagens minder over de snelwegen A4 en A13 zullen rijden. Van die snelwegen maakt Heineken gebruik om grote aantallen containers naar de Maasvlakte te vervoeren, voor export met name naar de Verenigde Staten. ,,Die containers vervoeren we nu de hele dag door over de weg'', zegt woordvoerder van Heineken C. Brink. ,,Straks hoeven we slecht een klein eindje te rijden naar Alphen waarna het rechtstreeks over het water verder gaat naar Rotterdam. Dat biedt zowel kostenbesparingen als voordelen voor het milieu.''

Voordeel van vervoer over water is dat de files iets zullen afnemen, denkt de gemeente. Een nadeel voor de automobilist is dat de brug wat vaker open staat dan nu het geval is.

De kosten voor de aanleg van de terminal bedragen ongeveer 15 miljoen euro. Dat bedrag komt voor rekening van het bedrijfsleven. Transportonderneming Van Uden Groep is één van de betrokkenen. De 35 miljoen euro die aanpassing van de infrastructuur gaat kosten, worden betaald door de provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente.