Akkoord dialoog in crisis Georgië

De leiders van Georgië en de semi-onafhankelijke regio Adzjarië gaan vandaag in een direct gesprek proberen de crisis van de afgelopen dagen op te lossen.

De voorzitter van het Georgische parlement, Nino Boerdzjanadze, overlegde gisteren in de Adzjarische hoofdstad Batoemi zeven uur lang met Aslan Abazjidze, de president van Adzjarië. Ze kwamen uiteindelijk overeen dat president Michail Saakasjvili vandaag naar Batoemi komt voor een direct gesprek met Abasjidze. Saakasjvili effende gisteren al een belangrijk deel van de weg naar een compromis door te beloven dat de economische blokkade van Adzjarië wordt opgeheven als Abasjidze belooft, de parlementsverkiezingen van later deze maand op het grondgebied van Adzjarië te laten doorgaan.

Gisteren werd ook in Moskou – waar volgens de Georgiërs de sleutel tot de oplossing van de crisis ligt – overlegd. De voorzitter van de Georgische Veiligheidsraad sprak er met zijn Russische ambtgenoot en met de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Na afloop liet hij zich optimistisch uit over de mogelijkheid een oplossing te vinden. Rusland steunt Abasjidze, een man die volgens de Georgiërs zijn regio bestuurt alsof het zijn persoonlijke eigendom is en die zich al jaren niets aantrekt van het centrale gezag in Tbilisi.

De crisis brak zondag uit toen president Saakasjvili de toegang tot Adzjarië werd ontzegd toen hij daar campagne wilde voeren in het kader van de parlementsverkiezingen van 28 maart. Toen Abasjidze weigerde binnen 24 uur zijn onafhankelijke koers bij te stellen kwam het tot een Georgische blokkade van Adzjarië. De spanning liep vervolgens hoog op toen Abasjidze gewapende aanhangers naar de grens stuurde, en even werd gevreesd voor een gewapend conflict.

Abasjidze, die Saakasjvili beschouwt als onervaren en onstuimig, zei gisteren dat een persoonlijk gesprek belangrijk kan zijn om in de toekomst eenzijdige besluiten zonder overleg met de betrokkenen te voorkomen. ,,Ik heb Saakasjvili al eerder gezegd dat hij de telefoon moet pakken voordat hij een verklaring aflegt of iemand beschuldigt.''