Ajax boekt winst dankzij transfergeld

Ajax heeft in de eerste helft van het lopende seizoen voor bijna 24 miljoen euro aan de verkoop van spelers verdiend. Mede hierdoor verwacht de voetbalclub, ondanks de snelle uitschakeling in de Champions League, het seizoen winstgevend af te sluiten.

De nettowinst kwam uit op 17,6 miljoen euro, tegen een verlies van 0,8 miljoen een jaar eerder. Over het hele seizoen 2002/2003 werd toen een verlies geleden van 4 miljoen euro. Dit heeft de beursgenoteerde vereniging vanochtend bekendgemaakt.

De cijfers hebben betrekking op de laatste zes maanden van het afgelopen jaar. Door de verkoopwinsten was Ajax in de eerste helft van het seizoen weer winstgevend. In die periode werden Bergdølmo (Borussia Dortmund), Chivu (AS Roma) en Mido (Olympique Marseille) van de hand gedaan. Op Machlas (Iraklis) werd een boekverlies geleden, want hij vertrok transfervrij maar stond nog wel voor een (onbekend) bedrag in de boeken.

Beleggers reageerden gematigd positief. De koers van het aandeel noteerde vanochtend een dubbeltje hoger op 7,55 euro. Een jaar geleden was het aandeel bijna de helft minder waard.

De omzet steeg met 0,8 miljoen tot 39,4 miljoen euro, vooral door hogere sponsoring (plus 0,7 miljoen), meer televisie-inkomsten (1,7 miljoen extra) en hogere merchandising (plus 0,8 miljoen). De directe inkomsten uit `voetbal' liepen met 2,4 miljoen euro terug, onder meer door de uitschakeling in de Champions League na de eerste ronde. Het vertrek uit de Europese competitie zorgde er wel wel voor dat er in vergelijking met een jaar eerder 1,1 miljoen euro minder aan premies werd uitgekeerd. Het aantal seizoenkaarten steeg met bijna 2.000 tot 39.523.

Ajax verwacht dit jaar winst te boeken, maar het resultaat zal lager zijn dan de halfjaarwinst. Zonder Europees voetbal en door de uitschakeling voor de Nederlandse beker zijn de kosten bij Ajax in de tweede seizoenshelft hoger dan de inkomsten.

Ajax staat er financieel stevig voor. De club beschikte aan het begin van dit jaar over een eigen vermogen van 81,2 miljoen euro. PSV kwam onlangs in het nieuws vanwege de kwetsbare financiële situatie: de club had vorig jaar een negatief eigen vermogen van 3,7 miljoen euro, hetgeen betekent dat de totale schulden hoger zijn dan de bezittingen (spelers en stadion).